Договорили сме с Брюксел 560 млн. лв. за намаляване на боклука за депониране

Договорили сме с Брюксел 560 млн. лв. за намаляване на боклука за депониране

Екоминистерството е договорило с Европейската комисия 560 млн. лв. от новата оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. да отидат за дейности, които ще намаляват битовите отпадъци за депониране, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя провери в сряда как върви строежът на регионалното депо за смет край Перник, което ще събира сметта на още пет общини в района.

По думите на Василева, евросредствата ще бъдат насочени към надграждане на съществуващите системи за събиране и съхраняване на битовите отпадъци. Планира се да се въведат повече съоръжения за разделяне на отпадъците преди депонирането им, за да се използват отново рециклируемите системите, както и реализиране на иновативни практики за рециклиране и оползотворяване на отпадъците. Василева обясни, че много скоро ще бъде отворена първата покана за проектни предложения за изграждане на общински компостиращи инсталации.

България продължава да бъде в риск, има текущо съдебно дело заради незакритите все още стари нерегламентирани сметища, припомни Василева. За тяхната рекултивация пари се отпускат от еврофондовете, най-рискови са регионалните системи Бяла - Русенско, в Ямбол, Самоков и Разлог.

От инспекцията на Василева на строежа на регионалното депо за битови отпадъци край Перник стана ясно, че първата му клетка и заводът с компостиращата и сепарираща инсталация са пред завършване.

В депото, чийто строеж ще струва 21.467 млн. лв. от оперативната екопрограма, ще съхраняват отпадъците и общините Радомир, Брезник, Земен, Ковачевци и Трън. О(аква се съоръжението да влезе в експлоатация през септември, посочи кметът на Перник Иван Иванов.

Депото е бъде разположено на 140 дка. След предварително третиране и обезвреждане отпадъкът ще бъде силно намален.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?