Договорили сме с Гърция 1 млн. куб. м кризисни газови доставки

България може да издържи месец без синьо гориво, после ще се спират предприятията

сн. БГНЕС

България вече се е договорила с Гърция за доставка на 1 млн. куб. м природен газ дневно в случай, че Русия спре транзита на газ през Украйна, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов пред журналисти във вторник.

Страната ни дори преговаряла за увеличаване на това количество до 3 и даже до 5 млн. куб. м, тъй като реално единствената алтернатива на газопровода през Украйна се оказва сегашната тръба до Гърция, по която всъщност България транспортира суровината на "Газпром", но може да се обръща потокът на доставките, стана ясно от думите на Щонов.

Служебният министър призна, че по изграждането на междусистемните газови връзки с Гърция, Румъния, Турция и Сърбия реално няма никакъв напредък

При газовата криза през януари 2009 г. страната ни също договори спешно 1 млн. куб. м втечнен газ от гръцкия терминал Ревитуса, но до тези количества така и не се стигна.

Министърът обясни, че и сега става въпрос за договорени обеми втечнен газ, който струва малко по-скъпо от тръбопроводния руски газ, но финансово доставките щели да бъдат обезпечени и парите не били проблемът, а договарянето на количествата. Щонов не коментира откъде и колко пари ще бъдат осигурени за закупуване на тези количества от Гърция и за допълнителното запълване на газохранилището в Чирен от държавната "Булгаргаз", чиито пари са блокирани в затворената Корпоративна търговска банка.

Според експерти обаче при спиране на транзита на руски газ през Украйна, самата Гърция ще има сериозен недостиг на синьо гориво, тъй като внася през България почти половината от необходимото ѝ газово потребление.

Щонов каза, че се проучва и възможността при газова криза да се ползва и връзката между Турция и Гърция за алтернативни реверсивни доставки от тръбата ни до Гърция. Използването на транзитната тръба до Турция за реверсивни доставки било сложно заради необходимостта от допълнителни договорки мужде турския оператор и "Газпром" за отделяне на подобни количества за България.

Ако спрат или намалеят доставките на газ за страната, положението ще е тежко, заради 93-95-процентната ни зависимост от руския газ, коментира Щонов. Според него проблемът не е толкова в запълването на газохранилището в Чирен, колкото това, че от него не може да се добиват бързо и големи количества.

4 млн. куб. м дневно може да се черпи от газохранилището и колкото повече намаляват запасите в него, толкова по-малки количества може да се вадят, обясни министърът. По-голямата запълняемост на Чирен гарантира осигуряване на криза над 120 дни, но практически е невъзможно толкова дълго да продължи подобна криза, посочи той.

Затова мерките срещу евентуалната газова криза предвиждат преминаване на топлофикациите на мазут, като паралелно се водят разговори с Европейската комисия при по-продължителна криза да ни позволи да ползваме по-евтиния мазут, който обаче отделя 6 процента сяра и по-вреден за околната среда.

Ако кризата е 10 дни, ще ползваме по-скъпия мазут с под 1 процент сяра, но ако е 45 дни, ще искаме да ползваме по-евтиния, въпросът опира до пари, каза Васил Щонов.

По-думите му България може да се справи с едномесечна газова криза, но при по-продължителна ще се наложи ограничаване на производствата на предприятия на газ. При газова криза над 20-30 дни, ще има последствия за бизнеса. Последни ще бъдат изключени защитените потребители на газ, коментира енергийният министър след участието си в годишната газова конференция, организирана от Българската федерация на идустриалните енергийни консуматори.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес