Договорите на хипермаркетите с доставчиците ще се регулират от КЗК

Окончателно парламентът въведе 30-дневен срок за плащане от страна на веригите

Договорите на хипермаркетите с доставчиците ще се регулират от КЗК

Хипермаркетите и търговците с годишен оборот над 50 млн. лв. вече ще са длъжни да съгласуват с Комисията за защита на конкуренцията сключваните с доставчиците им договори и да ги публикуват. Също така големите търговски вериги ще трябва да плащат на дистрибуторите в 30-дневен срок, да не събират от тях различни видове такси, както и да не им забраняват да продават на други търговци стоката си на по-ниска цена.

Това предвижда окончателно приетите в четвъртък промени в Закона за защита на конкуренцията, внесени от лидера на БСП Михаил Миков и други червени депутати в предишното Народно събрани, които бяха върнати от президента и претърпяха известни редакции в последвалото обсъждане.

Над четири години големите търговски вериги у нас не заплащат доставките, като една от тези вериги и фирми дължи над 20 милиона лева, заяви Корнелия Нинова от БСП след гласуването пред журналисти. Тя добави, че подобни фирми не декларират и годишни финансови отчети.

"Те в продължение на десетки години не го правят, не плащат на българските фирми. Въвеждаме срок за плащане 30 дни. Забраняваме им да забраняват на българските производители да продават стоките си на трети лица на по-ниски цени", заяви Нинова.

"Гласувахме да не се прехвърля рискът изцяло върху производителите. Досега доставчикът си доставя стоката в магазина, веригата я приема и, ако тя бъде бракувана или се развали и остане непродадена, целият риск се връщаше при производителя, защото той трябва да дойде с транспорт да си я вземе, загубата на парите са изцяло за негова сметка и само едната страна поемаше загубата", обяви Нинова.

По думите ѝ е постигнат добър резултат, макар и след 4 години усилия в защита на българските производители. "Големият аргумент на веригите - как отсега нататък цените ще станат космически - дайте да ги следим. Да се обзаложим, че веригите няма да качат цените вследствие на тези текстове", каза още тя.

Времето ще покаже доколко ще е добър ефектът за българските производители, коментира по повод корекциите председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев от БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?