Договорите с двете американски ТЕЦ ще бъдат развалени

Предстоят тежки преговори по държавната оферта за компенсациите към "Ей И Ес" и "КонтурГлобал"

Договорите с двете американски ТЕЦ ще бъдат развалени

Дългосрочните договори с двете т. нар. американски въглищни централи в комплекса "Марица Изток" за задължително изкупуване на електроенергията им от НЕК ще бъдат прекратени. Компаниите ще получат компенсации, но договарянето на размера им ще стане в предстоящи преговори, които ще отнемат месеци. Това стана ясно от изявления на министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в петък, както и от представители на "Ей И Ес" и "КонтурГлобал", с които Mediapool разговаря .

Съвместно с Европейската комисия е изработена методологията, по която "Ей И Ес" и "КонтурГлобал" ще бъдат компенсирани за предсрочното прекратяване на 15-годишните им договори. След това двете електроцентрали ще излязат на свободния пазар. Компаниите са получили предложението и след като го проучат, предстоят конкретните разговори с министерствата на финансите и на енергетиката.

"Ей И Ес" и "КонтурГлобал" проучват методологията

Зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович съобщи в четвъртък пред депутатите от енергийната комисия, че ЕК е разгледала и одобрила предложена през януари 2018 г. от България методология за изчисляването на обезщетяването на двете компании за инвестираните от тях средства в строежа на едната и екологизацията на другата централа. Дружествата няма да успеят да си върнат през цената на тока направените разходи, ако договорите им бъдат прекратени. Тези т. нар. невъзстановяеми разходи трябва да им бъдат изплатени като компенсация.

От двете компании потвърдиха, че са получили методологията, но в момента се запознават с нея, а механизмът трябва да бъде представен и на техните банки кредиторки. Чак след това може да се влезе в преговори с държавата.

Преговорите ще отнемат месеци

Теменужка Петкова отбеляза, че разговорите в никакъв случай не могат да приключат за няколко седмици, както бе обявено от работодателските организации. В петък, след среща с премиера Бойко Борисов по провеждащите се енергийни реформи, работодателите съобщиха, че една от темите е била именно прекратяването на договорите с американските ТЕЦ и било "констатирано, че са налице всички предпоставки това да се случи в рамките на няколко седмици".

Процедурата "ще продължи месеци, тъй като трябва да започне диалог с представителите на американските централи. Никой не може да каже какъв точно ще е срокът", каза енергийният министър. "Важно е да се защитят интересите на инвеститорите, но и ние не може да не защитим нашите интереси", допълни тя.

Няма решение на ЕК за неправомерна държавна помощ

Министър Петкова заяви, че "няма решение на ЕК за неправомерна държавна помощ" за двете въглищни централи заради дългосрочните договори за купуване на тока им по преференциални цени.

Петкова каза, че с ЕК е съгласувана методика за определяне на размерите на невъзстановяемите разходи на двете компании. "Методиката съдържа сложни финансови модели и ми е трудно да я обясня", каза министърката, която не се ангажира каква може да е сумата, която държавата да трябва да плати на "Ей И Ес" и "КонтурГлобал".

Държавата готова да плати 450 млн. лв.

По информация на Mediapool предварителните изчисления за правителствената оферта към американските централи сочат 450 млн. лв. компенсации. Сумата е грубо изчислена по въпросната методика, базирана на правила на Евросъюза, според които, ако енергиен проект работи при средна за региона норма на възвръщаемост на вложените инвестиции, това не е държавна помощ. В момента нормата на възвръщаемост на капитала на двете централи е над средната за региона. Това, според запознати с хода на разговорите с ЕС, означава първо да се изчисли каква е била дотук постигнатата печалба на двете компании. После на база направените инвестиции, експлоатацията на активите, очакваните от дейността им приходи и съотнесено към приетата за обичайна норма на възвръщаемост, да се сметне каква би трябвало да е печалбата им за целия период на договорите за изкупуване на тока. Когато от печалбата за 15-те години при средна за региона печалба на такъв вид мощности се извади вече постигнатата, остатъкът ще представлява обезщетението.

От числата, за които двете преговарящи страни ще си стиснат ръцете, ще зависи дали ще се постигне предвидената сума от 450 млн. лв. Вероятно тя ще е далеч по-висока, тъй като американските компании със сигурност ще оспорват изходните данни. Причината е изплащането на кредитите за построяването на ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и екологизацията на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3".

"Ние сме готови за съдействие при комуникацията с американските централи, така че да намерим приемливо решение за всички страни", заяви Марош Шефчович в четвъртък пред депутатите.

Търси се изход от по-голяма каша

Предложението на правителството, което е подкрепено от Брюксел, е елегантен начин за страната ни да се измъкне от евентуално дело за неправомерна държавна помощ заради дългосрочните договори. Проблемът е, че те са сключени преди членството на страната ни в ЕС, но България е трябвало да поиска от Брюксел да се произнесе дали те съответстват на нормите за допустима държавна помощ, а не е сторила това. Ако беше поискала нотификация, много по-рано можеше да се пристъпи към решаване на казуса със задължителните преференциални цени на двете централи, които от години бодат очите на потребителите и на бизнеса.

Именно затова и ЕК не излиза със становище, че контрактите са нерегламентирана държавна помощ, защото това би означавало да съди държавата, а правителството на свой ред да съди двете американски централи, при положение, че съвсем не е сигурно дали може да спечели делата, твърдят запознати с хода на кореспонденцията между София и Брюксел. На фона на водените вече арбитражни дела срещу България от ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про",чиито искове надхвърлят 1 млрд. евро, това не би било полезен ход за правителството.

Засега е сигурно единствено, че дългосрочните договори ще бъдат разтрогнати, но след сложни преговори, които ще отнемат месеци. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес