Договорите с "Краун Ейнджънтс" и за магистрала "Тракия" са разсекретени

Министерството на финансите публикува на страницата си двата договора, които са били сключени през 2001 и 2004 г. с британската консултантска компания "Краун Ейджънтс" за подпомагане на реформата в митниците и в помощ на приходната администрация.

Договорите бяха сключени по време на правителството на Симеон Сакскобургготски от тогавашния министър на финансите Милен Велчев. Въпреки многократните настоявания на опозицията и неправителствени организации, договорите не получиха публичност, защото бяха засекретени.

В рамките на обявената от сегашното правителство политика на прозрачност, двата договора са разсекретени.

В петък миналата седмица министерството публикува и отчета от одита на KPMG на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" за бюджетната 2007 г. Този одит също бе засекретен и обществеността така и не можа да научи подробности как са били управлявани средствата на фонда по времето на скандалния директор Веселин Георгиев.

Миналата седмица на страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството бе публикуван и концесионният договор за автомагистрала "Тракия" и инвестиционната програма към него, подписани в началото на 2005 г. от регионалния министър Валентин Церовски от кабинета на Сакскобургготски. Тогава и този договор бе засекретен.

Запитани от Mediapool защо не са публикувани допълнителните споразумения по концесионния договор, сключени от кабинета на Сергей Станишев през 2007 и 2008 г., от регионалното министерство обещаха да ги качат на сайта най-късно във вторник. Правителството на Станишев наричаше концесията на "Тракия", договорена от предшествениците им, "обир на века" и твърдеше, че с анексите сделката е станала много по-изгодна за страната ни. 

Споделяне

Още по темата

Още от България