Договорка между ГЕРБ и ДПС осигури парламентарния кворум

Договорка между ГЕРБ и ДПС осигури парламентарния кворум

Договорка между управляващата партия ГЕРБ и ДПС осигури кворума за петъчния пленарен ден, който в противен случай щеше да се провали както стана в четвъртък.

Петъчното заседание на парламента започна 15 минути по-късно, докато в залата се събере необходимият минимум от 121 народни представители за кворума. Първоначално се регистрираха 116 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". ДПС се включиха едва след като управляващите отложиха гласуването на законопроект, който по думите на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ е "вреден за хората и обществото".

Става въпрос за промени в закона за местното самоуправление, които трябваше да бъдат разглеждани на първо четене още в четвъртък, но заседанието на Народното събрание се провали заради липсата на кворум.

Рамадан Аталай от ДПС обясни защо е станало така: "Една от основните причини да няма кворум вчера, а и днес от първи път, е дневният ред и по-точно законопроектът за местното самоуправление. Предложихме той да бъде променен, но вие от вътрешно самочувствие не можете да разберете. Нашата загриженост към управлението на тази страна е факт. Затова предлагаме да отложим първа точка. Много ви моля, бъдете на висотата на Народното събрание".

Според него този законопроект създава "усещане за репресивни машинации и механизми".

Текстовете пък са внесени от Емил Христов (ГЕРБ) и Искрен Веселинов ("Обединени патриоти"). С тях се дава право на местните власти да имат право с решение да създават "звено за контрол по изпълнението на актове на общинския съвет и на кмета на общината, отнасящи се до опазване на обществения ред, опазване на общинското имущество и организацията на движението по пътищата".

Промяната в Закона за местната власт и местната администрация предизвика съмнения, тъй като преди изборите управляващите обещаваха повишаване на капацитета на МВР в общините, където има недостиг на униформени, станали известни като обещанието "полицай във всяко село". Предложенията са внесени и въпреки съществуващата и сега законова възможност общините да организират своя "Общинска полиция" - по договор с МВР. От последната опция обаче - става ясно от мотивите към поправката - са се възползвали само 9 "по-богати" общини.

"Законопроектът за местното самоуправление няма да създаде усещането за някакви машинации, които да намалят доверието към местната власт", зпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Не съм предполагал, че този законопроект ще предизвика такова недоволство. Той беше подкрепен от Националното сдружение на общините и МВР. Тези промени са обсъждани в продължение на години. Искаме да подобрим контрола, който осъществява местната власт, и да осигурим контрол от полицейските структури", каза още Цветанов.

Все пак той каза, че е съгласен точката да бъде отложена и това стана факт след гласуване. След като заседанието на парламента започна Цветанов каза, че управляващите можели да осигурят кворум и без ДПС. При първата регистрация имало депутати на вратата на парламента, тъй като се забавили заради задръствания, както и хора в болница и в чужбина.

"Смятам, че трябва да има диалог, но не и извиване на ръце", каза по-късно съпредседателят на "Обединените патриоти" и вицепремиер Красимир Каракачанов. После допълни: "Стига сме си играли на управляващи и опозиция. Това, което е добро за народа, трябва да се подкрепя от всички".

От думите му обаче не стана ясно кой, според него трябва да казва кое е добро за народа и кое не.

От ДПС продължиха да настояват, че предлаганият законопроект трябва да се внесе от Министерския съвет, за да е ясна отговорността за "създаването на наказателни отряди".

Споделяне

Още по темата

Още от България