Договорки до последния момент за членовете на ВСС от парламента

БСП държи блокиращата квота по време на ключовия избор

Договорки до последния момент за членовете на ВСС от парламента

Петте парламентарно представени партии ще решат в последния момент кои кандидати да подкрепят за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), спазвайки предварително договорената квота 4:3:2:2. ГЕРБ ще има четирима представители, следвана от БСП – 3; "Обединени патриоти" и ДПС ще си поделят по двама, а "Воля" няма да има нито един.

Първоначалните планове на управляващите бяха ГЕРБ да излъчи четирима членове на ВСС; БСП, ДПС и "Обединени патриоти" (ОП) по двама, а "Воля" – един. Впоследствие обаче "Воля" отпадна от раздаването, за да се увеличи квотата на БСП от двама на трима представители. Причината е, че за прокарването на всяка кандидатура е необходимо е квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Това дава огромно предимство на БСП с нейните 80 народни представители от общо 240, което представлява блокираща квота. Без гласовете на социалистите Народното събрание няма как да избере и един член на ВСС. Така БСП успя да се пребори за квота от трима членове в съвета, но и ще има огромно влияние върху целия избор.

В съдийската колегия ГЕРБ ще участва с двама членове, БСП също с двама, а ДПС и ОП ще имат по един. В прокурорската колегия ГЕРБ ще има двама членове, а БСП, ДПС и "Обединени патриоти" по един.

Източници от БСП твърдят пред Mediapool, че партията все още не е решила кои трима от своите шестима кандидати ще подкрепи при гласуването. Социалистите обясняват, че нищо не било предрешено и решението ще се вземе след изслушването в четвъртък. Между партиите все още нямало и договорки кои четирима от петимата кандидати на ГЕРБ да бъдат подкрепени. ДПС и "Обединени патриоти" не са дали повод за колебания и са издигнали по двама – толкова, колкото им се полагат.

Народното събрание ще излъчи 11 членове на ВСС - шестима в съдийската колегия на съвета и петима - в прокурорската. Останалите 11 членове на ВСС вече бяха избрани пряко от магистратите на отделни общи събрания - шестима в съдийската и петима в прокурорската колегия. Трима от членовете на ВСС са такива по право – главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища.

Кандидатите

ГЕРБ издига заместник-председателя на Върховния административен съд и вече веднъж член на съвета Боян Магдалинчев. Той е много близък до шефа на ВАС Георги Колев, който е един от двата властови фактора в сегашния ВСС, наред със Сотир Цацаров. Другият издигнат съдия от ГЕРБ е Вероника Имова от Върховния касационен съд.

За прокурорската колегия ГЕРБ предлага Гергана Мутафова – ръководител на районната прокуратура в Пловдив. Тя бе сред 12-те кандидати, издигнати от професионалната колегия на прокурорите, но се размина за малко с избора. Другата номинация на ГЕРБ за прокурорската колегия е Калина Чапкънова, която е шефка на окръжната прокуратура в Бургас.

ДПС осветява като свой довереник столичния съдия Стефан Гроздев, който близо две години бе ръководител на Софийския апелативен съд. Другата кандидатура на партията е на близката до Цацаров следователка Пламена Апостолова.

БСП издигна Марина Дойчинова от Върховния административен съд, Диана Хитова от Върховния касационен съд, Даниела Марчева от Софийския апелативен съд, Драгомир Кояджиков от Апелативния спецсъд. Социалистите издигнаха и двама прокурори - Маринела Тотева от Върховната административна прокуратура, Светлана Бошнакова от Върховната касационна прокуратура.

Депутатът от гражданска квота на ГЕРБ Георги Марков номинира за член на ВСС юриста Мирослав Джеров, син на известния бивш депутат от СДС Александър Джеров. По неофициална информация Марков не е съгласувал кандидатурата на Джеров и е твърде вероятно той да остане извън съвета, тъй като няма да получи необходимата подкрепа.

Лидерът на "Атака" и осъден на пет пробации за хулиганство Волен Сидеров издига от името на "Обединени патриоти" заместник-апелативния прокурор на София Йордан Стоев и адвоката от София Боян Новански.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки номинира варненския прокурор Владислав Томов и адвокатската от Търговище Ангелинка Николова. Независимият депутат Ангел Исаев издига адвокатската Нели Виодорова.

По-известните от тях

Боян Магдалинчев е може би най-известният магистрат сред номинираните от ГЕРБ. Той е зам.-председател на Върховния административен съд от 2012 г. и бе предложен за поста от председателя на съда Георги Колев, след като съдия Венета Марковска напусна системата. Магдалинчев се забърка в скандал миналата година при разпределянето на делото за уволнението на следовател Петър Петров – Пепи Еврото. Тогава медиите разбраха, че Магдалинчев е определил съдебния състав в нарушение на вътрешните правила на ВАС. Като председател на Втора колегия във ВАС той пряко отговаря за случайното разпределение на делата.

Когато избухна скандалът с делото на Пепи Еврото, съдия Диана Добрева обясни, че Магдалинчев умишлено не включва в съставите по важните дела съдии, които намира за неудобни. Тя каза, че така е станало с дело на "Юлен", с делото "Ситнилски" и с делото на Пепи Еврото. Магдалинчев бе хванат в нарушение само за последния случай и се размина без наказание.

След мандата си във ВСС той няма да се върне в съдебната система, защото ще е навършил пенсионната възраст от 65 години.

Номинираната от ГЕРБ Вероника Имова е наказателен съдия. В края на миналата година тя бе избрана за член на Комисията по атестирането и конкурсите във Висшия съдебен съвет. След последните промени в Закона за съдебната власт тази комисия вече се попълва от действащи съдии, а не от членове на ВСС. Доверие на Имова за тази задача бе гласувано от ВСС, а преди това и от Пленума на Върховния касационен съд.

Гергана Мутафова не успя да събере достатъчно подкрепа сред колегите си от прокурорската гилдия, за да стане член на ВСС, но вероятно ще успее да влезе в съвета от квотата на парламента, след като е издигната от ГЕРБ. Неофициално е известно, че тя се ползва с доверието на главния прокурор Сотир Цацаров. В хода на кампанията за избор на членове на ВСС от прокурорска квота Мутафова излезе с отявлено реформаторска концепция. Тя предложи въвеждане на санкции за прокурорите, ако съдът произнесе оправдателна присъда по зле изготвен обвинителен акт. Мутафова не спестява констатациите за "изключително високите нива на корупция" по върховете на властта. Пловдивската прокурорка предлага прекратяване на противоречивата кадрова и дисциплинарна практика на ВСС чрез създаване на унифицирани правила.

Прокурор Калина Чапкънова (номинирана от ГЕРБ) на свой ред нашумя в публичното пространство, след като дълго време бе наблюдаващ прокурор по делото за атентата в Сарафово. После бе наблюдаващ прокурор по делото за престрелката в Слънчев бряг, където бе ранен Митьо Очите, а един от гардовете му бе убит.

ДПС предлага за член на ВСС заместник-председателя на Софийския апелативен съд (САС) Стефан Гроздев, за който отдавна се говори, че е близък до тази партия. Съдия Гроздев е председател на Търговската колегия в САС. В продължение на две години и два месеца Гроздев бе временен ръководител на апелативния съд след отстраняването на Веселин Пенгезов. През това време се проваляше всеки опит на ВСС да избере постоянен шеф. Една от версиите бе, че протакането е умишлено, за да може "човекът на ДПС" да ръководи съдилището, докато ВСС намери друга "подходяща" кандидатура.

Издигнатата от ДПС следователка Пламена Апостолова също е близка до главния прокурор Сотир Цацаров. Най-известното дело, по което тя е работила, е за източването на "Топлофикация-София". През юли миналата година Апостолова бе назначена за шеф на следствения отдел на Софийския градски съд (СГС) на мястото на Иван Иванов. Рокадата бе предприета след скандала със следователя бунтар Бойко Атанасов, който обяви, че в следствения отдел има "шпицкоманда" от следователи под пълния контрол на главния прокурор Сотир Цацаров. Иван Иванов не успя да овладее добре този случай и с половин уста призна за намесата на високопоставени прокурори в работата на следователите. Сега Апостолова е промотирана за член на ВСС.

Издигнатият от Сидеров апелативен прокурор Йордан Стоев отказва да разследва депутата от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски по сигнала на "Протестна мрежа" през 2015 година. Прокурор Стоев потвърждава отказа за образуване на дело на прокурор Боряна Бецова от Софийската градска прокуратура с аргумента, че тя е "пълна и всеобхватна".

Светлана Бошнакова е прокурор от Върховната касационна прокуратурата и предпочитана от БСП за ключови позиции в съдебната власт. Преди шест години тя бе избрана за съдебен инспектор, след като бе издигната от БСП. След края на мандата ѝ през 2016 година тя се върна на работата в прокуратурата.

Съдия Марина Дойчинова – другата очаквана номинация на БСП - беше кандидат за член на ВСС през 2011 година от квотата на съдиите, но не ѝ стигнаха няколко гласа, за да бъде избрана. Тя е съдия във Върховния административен съд и е съпруга на адвокат Бойко Дойчинов.

Съдия Драгомир Кояджиков (БСП) работи в Специализирания апелативен съд. Името му бе замесено в скандал с незаконно формирането на съдебния състав по мярката за отклонение на кмета на Галиче Ценко Чоков, но вината бе поета от ръководството на съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?