През 2014 г.

Доходите на домакинствата замръзнали, разходите растат

Намаляла е консумацията на хляб и зеленчуци, увеличило се е потреблението на алкохол и цигари

Доходите на домакинствата замръзнали, разходите растат

Доходите на българите са замръзнали през 2014 г., докато разходите им са се увеличили с 1%.

Намаляла консумацията на основни продукти като хляб и тестени изделия, кисело и прясно мляко, зеленчуци, а се е увеличила тази на алкохол, цигари, месо и плодове.

Това показват данните за доходите, разходите и потреблението на домакинствата през 2014 г., обявени в четвъртък от Националния статистически институт (НСИ).

Разчита се основно на заплата и пенсия

Според данните доходите на човек от домакинство са замръзнали на 4813 лв. за миналата година или 401 лв. на месец. Основните постъпления в семейните бюджети идват от заплата и пенсия. Заплатата представлява над половината от доходите или 2610 лв. годишно на човек (217.5 лв. на месец). Постъпленията от заплащане за труд са нараснали с 53 лв. за 12-те месеца на 2014 г.

Увеличили са се и приходите на домакинствата от пенсии, които представляват над една четвърт от доходите им. Нараснали са още парите от добавки за деца социални помощи и предприемачество. По-малко са били приходите от собственост, продажба на имущество, обезщетения за безработица и тези извън работната заплата.

Харчи се най-много за храна

И през 2014 г. се запазва тенденцията основната част от разходите на домакинствата да отива за храна. Близо една трета от общо 4509 лв. разходи на човек от домакинство през цялата 2014 г. или 1458 лв. (121 лв. на месец) са отишли за храна.

Като цяло разходите на домакинствата са нараснали леко през миналата година с 1%. Тези за храна са намалели с 1 на сто. Другото основно перо в разходите - парите за ток, вода, горива, жилище, се е свило с 4.1%. През 2014 г. за това са похарчени 605 лв. на човек.

Всички останали разходи се увеличават. Най-значително е нарастването на парите за дрехи и обувки - с 11% или общо 171 лв. за годината. За транспорт годишно на човек са отишли 325 лв., което е с близо 7% повече от 2013 г. С почти 10 на сто са нараснали и разходите за обзавеждане и поддръжка на дома. За данъци са отишли 255 лв.

Яде се по-малко хляб, пие се повече бира

През миналата година домакинствата са купували по-малко хляб и тестени изделия - 93.2 кг на човек, което е с 4.6 кг по-малко в сравнение с 2013 г. Намаляла е консумацията на прясно и кисело мляко, на колбаси. Продължава тенденцията българинът да яде малко риба и рибни продукти - едва 5.7 кг на човек за цялата 2014 г. За сравнение средно на човек се падат по 32.5 кг месо.

През миналата година са се купували по-малко олио и маргарин. С около 2 кг до 71 кг на човек е намаляла консумацията на зеленчуци. Спадът се дължи най-вече на по-малкото потребление на основните зеленчуци в менюто на българските домакинства - домати и картофи.

С близо 2 кг е нараснало годишното потребление на плодове. Въпреки това като количество те остават доста зад зеленчуците - за цялата минала година средната консумация е около 15 кг на човек.

Минимално се е повишило и потреблението на безалкохолни напитки.

Според данните на НСИ за миналата година средно на човек от домакинство са се падали по 28.4 литра алкохол, което е с 1.3 литра повече от 2013 г. Статистиката показва, че се консумира най-много бира - почти 20 литра на година. Именно на ръста на потреблението на бира се дължи и увеличената консумация на алкохол. През миналата година са се пили и повече ракии.

Увеличила са е и консумацията на цигари. Средно на човек се падат по 603 броя на година, докато през 2013 г. са били 596.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес