Доходността на парите за втора пенсия може да се обявява всеки месец

Депутатите приеха в четвъртък доклада на временната комисия за пенсионните фондове, оглавявана от Корнелия Нинова (крайната вдясно). Сн. БГНЕС

Пенсионните фондове да информират клиентите си всеки месец за доходността на натрупаните по личните им партиди средства за втора пенсия. Това предлагат депутатите от временната парламентарна комисия, която трябваше да разгледа финансовото състояние на дружествата, които управляват средствата за допълнителна пенсия на родените след 1959 г., на работещите тежки професии и на хората, които доброволно внасят средства в пенсионен фонд.

Това обяви председателят на комисията Корнелия Нинова от БСП при гласуването на окончателния доклад от работата на комисията в парламента в четвъртък.

По закон в момента пенсионните дружества са длъжни веднъж в годината да уведомяват клиентите си за натрупаните средства по личните им партиди и за доходността по тях. Обща информация за резултатите от работата на дружествата се публикува на всеки три месеца от Комисията за финансов надзор (КФН). Отделно всеки осигурен може да провери парите по собствената си сметка през сайта на Националната агенция за приходите. Според временната комисия доходността трябва да се обявява до 20-о число на всеки месец.

Депутатите дават два месеца на пенсионните дружества и КФН да изгладят разминаванията си за формулата, по която се изчислява реалната доходност на парите за втора пенсия (без инфлацията). За първи път такива данни бяха обявени през тази година и предизвикаха спор между регулатора и пенсионните дружества за начина на изчисляване. Проблемът е, че двете страни използват различни методики за пресмятане и така данните на КФН са по-ниски от тези на дружествата. Заради разминаването асоциацията на пенсионните дружества поиска оставката на зам.-председателя на КФН Ангел Джалъзов, който отговаря за осигурителния пазар, и се обърна към Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване да отсъди коя методика трябва да се прилага.

По подобие на отправени вече предложения от бюджетната комисия в парламента и от Комисията за финансов надзор и депутатите от временната комисия за фондовете предлагат да се разшири законовата дефиниция за свързани лица. Целта е да се ограничат инвестициите на пенсионните дружества в такива фирми. Временната комисия е и поредната, която предлага намаляване на таксите за управление и инвестиции, които пенсионните дружества събират от клиентите си.

"Целта е да ограничим опасността от злоупотреби и инвестиране на парите на хората в свързани лица", коментира Нинова. Тя добави, че с намаляването на таксите, които фондовете събират, ще се увеличат и парите на хората. "Вместо до пет на сто, както е сега, осигурителната вноска да бъде до четири на сто за 2016-а година, до 3.5 на сто за 2017-а, до три на сто за 2018-а година. Таксата за прехвърляне от фонд във фонд, която сега е 20 лева, да отпадне", заяви Нинова. Същите текстове предлага от години КФН.

Йордан Цонев от ДПС подчерта, че КФН е свършила добре контрола върху дружествата и предупреди депутатите, че "регулаторите не бива да бъдат подменяни при всяка подмяна на управлението на страната и на мнозинството в българския парламент".

За да се реализират предложенията на комисията, парламентът трябва да промени Кодекса за социално осигуряване. Новите правила за пенсионните дружества трябваше да са част от общата визия на правителството за реформи в пенсионната сфера, но липсват в обявения вече пакет от промени.

Споделяне

Още от Бизнес