"Дойче бан" идва за преговори с БДЖ

"Дойче бан" идва за преговори с БДЖ

Представители на най-голямата европейска жп компания "Дойче бан" идват да преговарят за създаването на съвместно дружество за товарни превози с БДЖ на 15 февруари, съобщи за Mediapool транспортният министър Александър Цветков.

Ръководството на железниците чакаха германците още миналия месец, но срещата се е отложила. На нея българската страна се надява да се стигне до споразумение с "Дойче бан" за създаването на дружество и уточняване на параметрите на съдружието.

БДЖ се надява с опита и финансовите възможности на германската компания да съживи бизнеса си с товарни превози, който пострада тежко от кризата и от спирането на "Кремиковци", и да се спаси от фалит. Няма гаранции обаче, че "Дойче бан" ще приеме българската оферта.

Германските железници може и да имат интерес от партньорство с българската страна, заради стратегическото ни разположение. Една от съвместните инициативи на нашите и германските железници може да е въвеждането на ро-ла превози – транспортиране на ТИР-ове със специални платформи. От интерес за "Дойче бан" може да е и жп връзката с ферибота Варна – Кавказ.

От 2006 г. насам между германските и българските железници действа меморандум за сътрудничество, според който "Дойче бан" консултира БДЖ за превръщането им в печелившо дружество.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?