"Дойче банк" глобена с 630 млн. лв. за пране на руски милиарди

Трезорът още не може да се изчисти от злодеянията си в началото на финансовата криза

"Дойче банк" глобена с 630 млн. лв. за пране на руски милиарди

Германската "Дойче банк“ ще отнесе солидни глоби в общ размер на 630 млн. долара в САЩ и Великобритания заради пране на пари от Русия, стана ясно във вторник.

Късно в понеделник Департаментът за финансови услуги на американския щат Ню Йорк съобщи, че банката ще плати глоба от 425 млн. долара за извънсъдебно уреждане на разследване за пране на пари от Русия.

Според властите банката е допуснала нейни клиенти да участват в схема за "огледална търговия", чрез която 10 млрд. долара са били изнесени от Русия между 2011 г. и 2015 година, предаде БТА.

Схемата е включвала покупка на руски акции, деноминирани в рубли, чрез клона на банката в Москва и, малко по-късно, продажба на идентични акции на същата цена и в същото количество за долари чрез клона в Лондон. За тази търговия няма "законна икономическа причина", подчерта американският регулатор.

Според нюйоркските власти, цитирани от "Блумбърг“, близък роднина на супервайзера на "Дойче банк“ в Москва е получил подкуп на стойност 250 000 долара, за да бъдат "изчистени“ сделките. Сумата е била преведена през фирми на Британските вирджински острови и Кипър.

Банката е пропуснала куп възможности да предотврати измамната схема, съобщи още регулаторът, цитиран от "Ройтерс“.

Във вторник и британските власти обявиха, че глобяват трезора със 163 млн. бр. лири (204 млн. долара) по същото разследване, тъй като финансовата институция не е успяла да поддържа достатъчен контрол срещу прането на пари. Тя е допуснала нейни клиенти да изнесат 10 млрд. долара от Русия по "начин, който силно сочи финансово престъпление".

Британската служба за контрол на финансовото поведение уточни, че глобата е най-голямата, налагана някога от регулатора за нарушаване на правилата срещу прането на пари.

От "Дойче банк“ коментираха пред световните агенции, че двете нови глоби са предвидени в резервите на институцията за съдебни разноски.

Главният административен директор на финансовата институция Карл вон Рор, цитиран от "Ройтерс“, коментира, че тя съжалява за ролята си в руската схема и че оттогава насам се опитва да поправи пропуските си.

Случаят обаче все още не е напълно приключен, защото извънсъдебното споразумение не касае разследването на американското министерство на правосъдието.

"Блумбърг“ припомня, че новината за двете глоби идва няколко седмици, след като "Дойче банк“ се съгласи да ѝ бъде наложена санкция от 7.2 млрд. долара за разрешаване на друго американско разследване срещу нея – за продажба на токсични ипотеки.

Продължават и други разследвания срещу финансовата институция – за манипулация на валутни курсове и цени на ценните метали.

В края на 2015 г. "Дойче банк“ отнесе и друга солена санкция от американските власти. Тогава трезорът беше глобен с 258 млн. долара заради многократни нарушения на ембаргото, наложено от Вашингтон срещу Сирия и Иран.

В четвъртък се очаква "Дойче банк“ да обяви финансовия си резултат за 2016 г. Според анализатори, цитирани от "Ройтерс“, най-вероятно ще се отчете загуба от над 650 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?