Дойче банк обяви загуба от 2.2 млрд. евро заради ипотечната криза

След като световната финансова криза през тази седмица засегна швейцарската Ю Би Ес и американската Ситигруп, в сряда и Дойче Банк обяви загуби, съобщи в сряда електронното издание на “Шпигел”. Най-голямата германска банка обяви, че ипотечната криза, която започна от САЩ и се прехвърли в Европа, ѝ е донесла общо 2,2 млрд.евро загуба за третото тримесечие на тази година.

В същото време Ройтерс предупреди, че най-лошото все още не е минало. Според финансовите анализатори в САЩ, забавянето на жилищния пазар само от началото на тази година е отнело 1 процент от БВП на САЩ. Според Робърт Арнот от инвестиционната компания “Research Affiliates”, това е бил най-големия кредитен, а не жилищен балон в американската история.

Милиони собственици на жилища с високорисков кредитен профил са изправени пред опасността стойността на имотите им да падне под тази на ипотеката. Предстои промяната на лихвените проценти при ипотеките с обща стойност около 700 млрд. долара и не е ясно какъв процент от кредитополучателите ще могат да ги обслужват, коментират финансовите анализатори.  Повечето от тях са единодушни, че банковата криза тепърва предстои, а към момента на имотния пазар в САЩ има обявени около 5,1 млн. жилища за продажба.

Просрочените кредити при високорисковите ипотеки се увеличават, успоредно с понижението на цените на жилищата.

Споделяне

Още от Бизнес