"Дойче банк" разследвана и в САЩ заради сделки за руски клиенти

"Дойче банк" разследвана и в САЩ заради сделки за руски клиенти

След прокуратурата във Франкфурт, и американското министерство на правосъдието започна разследване срещу "Дойче банк" (Deutsche Bank). Проверките са заради операции с ценни книжа за милиарди долари, които е извършила германската банка от името на руски клиенти, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свой източник, запознат със ситуацията.

През юли пък службата за финансови услуги на щата Ню Йорк поиска подробна информация от "Дойче банк" за евентуални транзакции, свързани с пране на пари, извършени от нейни клиенти в Русия, припомня БТА. Общата стойност на сделките може да надхвърли 6 млрд. долара.

Сега представители на министерството на правосъдието на САЩ са поискали информация от най-голямата германска банка за транзакциите, тъй като при сделките са използвани долари. "Дойче банк" са отказали коментар.

Във финансовия си отчет за второто тримесечие банката посочи, че разследва сделки с акции на свои клиенти в Лондон и Москва, които се компенсират. Финансовата институция допълва, че обемът на тази търговия е "значителен".

В отчета се посочва също, че "Дойче банк" е информирала финансовите регулатори и правоохранителните органи в Германия, Русия, Великобритания и САЩ за разследването си и е предприела дисциплинарни мерки срещу някои служители по случая, който стана известен в началото на юни.

В понеделник агенция Блумбърг съобщи, като се позова на хора, запознати с проблема, че министерството на правосъдието проучва т.нар. огледална търговия, при която клиентите купуват акции в рубли и чрез едновременни сделки в Лондон, купуват същите книжа в американски долари, като така прехвърлят средства от Русия, без да информират властите.

За последните месеци разследването на щатското правосъдно министерство е поредното, предприето срещу Дойче банк. В началото на юни прокуратурата във Франкфурт започна проверки след жалба срещу споразумението за 1 млрд. долара по проточилото се дело за ролята на кредитора в колапса на медийната империя на Лео Кирх. Няколко дни преди това следователи щурмуваха офиси на "Дойче банк" в отделно разследване по подозрения за извършени данъчни измами от клиенти на банката.

Споделяне

Още от Бизнес