Дойче банк с интерес към финансирането на магистрала “Хемус”

От Дойче банк са проявили интерес към възможността за финансиране на автомагистрала “Хемус”. Това е станало ясно по време на разговори на министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски, който замина вчера на двудневно работно посещение в Германия, съобщиха в четвъртък от строителното министерство.

По време на разговорите са били обсъдени и възможностите за участие на банката във финансирането на недостроените язовири за питейна вода в България. Тяхната обща стойност се оценява на 200 млн. евро. Дискутирано е и финансирането на универсалната входна инфраструктура на порт Бургас, за двата нефтопровода Бургас-Александруполис и Бургас-Вльора. Дойче банк подготвя специална работна група за България, която да разработи финансовите модели за реализация на конкретни проекти, стана ясно още на срещата.

Възможностите за изграждане на енергийни хранилища, включително и на терминал Бургас, като част от проекта Бургас - Александруполис, са били обсъдени и с немската компания BASF. Преди два дни концернът BASF и руската компания Газпром подписаха на Хановерския панаир меморандум за разбирателство във връзка с изграждането на балтийски тръбопровод. Благодарение на този проект, ВASF ще стане първата германска компания, която получава достъп до руските резерви от природен газ.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?