Дойче банк с интерес към финансирането на магистрала “Хемус”

От Дойче банк са проявили интерес към възможността за финансиране на автомагистрала “Хемус”. Това е станало ясно по време на разговори на министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски, който замина вчера на двудневно работно посещение в Германия, съобщиха в четвъртък от строителното министерство.

По време на разговорите са били обсъдени и възможностите за участие на банката във финансирането на недостроените язовири за питейна вода в България. Тяхната обща стойност се оценява на 200 млн. евро. Дискутирано е и финансирането на универсалната входна инфраструктура на порт Бургас, за двата нефтопровода Бургас-Александруполис и Бургас-Вльора. Дойче банк подготвя специална работна група за България, която да разработи финансовите модели за реализация на конкретни проекти, стана ясно още на срещата.

Възможностите за изграждане на енергийни хранилища, включително и на терминал Бургас, като част от проекта Бургас - Александруполис, са били обсъдени и с немската компания BASF. Преди два дни концернът BASF и руската компания Газпром подписаха на Хановерския панаир меморандум за разбирателство във връзка с изграждането на балтийски тръбопровод. Благодарение на този проект, ВASF ще стане първата германска компания, която получава достъп до руските резерви от природен газ.

Споделяне
Още от Бизнес