Дойче банк с оптимистичен доклад за Гърция

Германската Дойче банк е оптимистично настрорена по отношение на политическата ситуация в Гърция и смята, че сегашното правителство на премиера Андонис Самарас е в ръцете на една по-стабилна коалиция. Оценката се съдържа в доклад на банката, цитиран от гръцката телевизия Скай.

Дойче банк преценява, че въпреки ограниченото парламентарно присъствие след оттеглянето на партията Демократична левица от коалицията, двупартийният кабинет в Атина подкрепя повече реформите и действията му са станали по-координирани.

Най-голямата търговска банка е констатирала позитивна промяна в отношенията между Гърция и т. нар. "тройка" кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ.

Дойче банк не вижда засега необходимост от ново отписване на гръцкия дълг и преценява, че за дълга може да се говори след изборите за Европейски паламент, които са през май догодина, и че ако изобщо има някакво облекчение на този дълг, то би могло да бъде в посока на разсрочване на заемите и намаляване на лихвите по тях.

В доклада се смята за възможна цел постигането на първичен излишък в бюджета на Гърция за 2013 г. и се оценява като "нисък" риска за банкрут на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани