"Дойче банк" ще плати глоби за милиони за нарушено ембарго на САЩ

Сградата на централния офис на "Дойче банк"

Най-голямата германска банка "Дойче банк" (Deutsche Bank) трябва да плати 258 млн. долара глоби в САЩ заради многократни нарушения на ембаргото, наложено от Вашингтон срещу Сирия и Иран, предадоха световните агенции .

Освен рекордната глоба, "Дойче банк" се е съгласила и да уволни шестима от своите сътрудници, отговорни за финансовите операции с ембарговите държави. Освен това тя ще допусне външен наблюдател, който ще следи дали се спазват законите за санкциите. В замяна на това американските власти ще преустановят наказателната си процедура срещу най-голямата германска банка. Тя ще плати и две глоби – 200 млн. долара на Нюйорския финансов надзор и още 58 млн. долара на Федералния резерв.

Според американското разследване служители на "Дойче банк” са извършили 27 200 трансакции за близо 11 млрд. долара с ембаргови държави в периода 1999-2006 г. Те са работили със страни като Либия, Сирия, Мианмар, Иран и Судан, които са в забранителните списъци на САЩ и ЕС. Освен това шестима души от банката са заподозрени в непозволени сделки и дори пране на пари от Русия.

"Дойче банк” не е първата голяма банка, която САЩ наказват за нарушения на емабргова политика. За последните три години различни финансови институти са платили общо 9 млрд. долара глоби за нарушения на ембарго. Сред тях са френските Кредит Агрикол и БНП Париба, както и германската Комерцбанк.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?