Дойче банк влезе директно в "Тобако кепитъл партнърс"

Дойче банк е изкупила акциите на "Тобако кепитъл партнърс", съобщиха за mediapool.bg от клона на банката в Лондон. Досега дружеството беше собственост на адвокатите от кантората "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков", които го бяха учредили по поръчка на германската финансова институция за участие в приватизацията на Булгартабак холдинг.

"Тобако кепитъл партнърс" е водещия партньор в консорциума с "Българиън консюмъл продъктс" ( с предишно име "Клар инис"), който бе обявен за потенциален купувач на тютюневия холдинг и чийто избор бе отхвърлен от Върховния административен съд.

От "Дойче банк" казаха още, че се надяват сделката да бъде завършена в скоро време. Засега банката няма да коментира решението на ВАС и изчаква развитието на процедурата.

С изкупуването на акциите на "Тобако кепитъл партнърс" се изпълнява едно от изискванията на ВАС, който в решение на петчленния си състав твърдеше, че няма доказателства за връзка между дружеството и Дойче банк. От това следваше изводът, че кандидатът не е финансова институция и не отговаря на изискването да управлява активи за минимум 300 млн. евро.

В мотивите на съда обаче има и още нарушения, като непредставянето в определените от АП срокове на легитимна гаранция за плащане по сделката, които не могат да бъдат отстранени пост фактум.

Друг проблем е, че съдът разпореди АП да поиска повишаване на офертите. Засега ведомството на Апостол Апостолов не е казало дали ще покани за участие в този етап и консорциума, подкрепен от Дойче банк. Ако това не стане, в наддаването ще останат само "Росбулгартабак" и "Тобако холдинг".

Сред съществуващите възможности е и приемането на специален закон от Народното събрание, който да направи възможна продажбата на "Булгартабак холдинг" на Дойче банк.

Споделяне

Още от Бизнес