Дойче веле: "Лукойл" се оттегля от украинския пазар?

Дойче веле: "Лукойл" се оттегля от украинския пазар?

Руският концерн "Лукойл" обяви продажбата на дъщерната си фирма в Украйна и на бензиностанциите си в три европейски страни. Защитниците на бойкота на руски стоки ликуват, експертите говорят обаче само за маневра, пише във вторник Дойче веле.

Активистите от движение "Отпор", които след анексията на Крим инициираха мащабна кампания за бойкот на руски стоки, празнуват победа, продължава германската медия. Те смятат, че също имат заслуга за оттеглянето на руския петролен концерн "Лукойл" от украинския пазар. В продължение на пет месеца активистите от "Отпор" протестираха срещу руския концерн. Раздаваха листовки на шофьорите с призиви да не зареждат на бензиностанциите на "Лукойл".

"Лукойл-Украйна" става австрийска компания

Съобщението, че концернът продава своята дъщерна фирма "Лукойл-Украйна", както и бензиностранциите си в три централноеворепйски страни идва само няколко седмици след като неговият директор предупреди, че все по-тежките икономически санкции на Запада "ще имат последици за всички руски компании". Миналия месец Русия беше ударена със строги санкции на САЩ и ЕС върху жизненоважни сектори на икономиката като добива на петрол заради намесата ѝ в разкъсваната от война в Украйна.

"Лукойл" държи 5 процента от украинския пазар и има гъста мрежа от бензиностанции. "Продажбата на веригата бензиностанции и нефтени бази в Украйна на AMIC ще позволи на "Лукойл" да оптимизира структурата на активите си и системата за управление на търговската мрежа в Източна Европа", заявява в прессъобщението вицепрезидентът на "Лукойл" Вадим Воробьов. От "Лукойл-Украйна" отказват допълнителен коментар, въпреки молбата на Дойче Веле, цитирайки само информацията, публикувана в пресата. В документа се споменава, че руският петролен концерн е постигнал споразумение за продажбата на украинското си подразделение на австрийската AMIC Energy Management. Става дума за придобиването на 240 бензиностанции и 6 петролни бази на територията на Украйна срещу неназована за момента сума.

Работата не е в бойкота

Повечето експерти, запитани от Дойче Веле, информират, че през последните няколко месеца печалбите на "Лукойл-Украйна" са се свили с около 20 процента. Експертите свързват спада на печалбите с намалялата покупателна способност на населението, а не с бойкота на руските стоки.

"Подобно развитие се наблюдава и сред другите компании на украинскя пазар. Едва ли продажбата е свързана с отрицателните финансови показатели. Миналата година беше извънредно успешна за "Лукойл", казва генералният директор на консултанската фирма А-95- Сергей Куюн. Според него, руският концерн само имитира препродажбата на бизнеса си в Украйна, а всъщност възнамерява да продължи да го контролира. Същото становище застъпва и директорът на научно-техническия център "Психея" Генадий Рябцев.

"Съществуват политически и икономически рискове, свързани с това, че след анексирането на Крим Украйна може да национализира активите на руски компании", казва Генадий Рябцев.

Кой е австрийският купувач?

Съгласно австрийския регистър на юридическите лица, компанията AMIC Energy Management e регистрирана през есента на 2013 година. Уставният капитал на фирмата възлиза на 35 000 евро. Компанията е специализирана в управление на енергийни активи.

Според експертите, само веригата бензиностанции на "Лукойл" в Украйна се оценява на най-малко 250 милиона евро. "Структурата на собственост все още не е окончателно утвърдена и ще изкристализира в хода на проекта", заяви шефът на AMIC Волфганг Рутенсторфер. Преди Рутенсторфер беше начело на енергийния концерн OMV. Той посочи, че AMIC Energy Management е наясно с рисковете на украинския пазар и експертите на компанията проучват перспективите на бизнеса с веригата бензиностанции в Украйна.

Съмненията остават

Украинските анализатори се съмняват, че австрийската компания придобива активите на руския "Лукойл", за да развива бизнес в страна, чиято инвестиционна привлекателност е твърде слаба в контекста на конфликта в Източна Украйна.

Тази "аварийна" продажба може би е свързана с евентуалните трудности, вследствие на санкциите срещу Русия. Или пък с натиск от страна на руските власти над "Лукойл".

"Понастоящем Кремъл е отрицателно настроен към руските фирми, които са с активни в Украйна. И "Лукойл" не иска да си навлича гнева на Москва", казва Генадий Рябцев. Той напомня, че издирваният в момента украински олигарх Сергей Курченко, закупи от "Лукойл" през 2012 година нефтопреработвателен комбинат в Одеса, а преди два месеца и веригата бензиностанции в Крим.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят