Дойче Веле: Правителството в България си купува изгодни медийни позиции

Дойче Веле: Правителството в България си купува изгодни медийни позиции

На теория медиите в България имат всички законови условия да бъдат независими, но на практика свободата на печата е най-ограничена в България в сравнение с всички останали страни-членки на ЕС. Това казва директорът на телевизия Дойче Веле Кристоф Ланц в интервю за българската секция на едноименното радио. Според него е недопустимо управляващото мнозинство да определя коя медия колко пари ще получи.

"Това е средство за упражняване на натиск и никой не бива да се заблуждава: така се купуват изгодни за правителството медийни позиции", посочва Ланц.

Като друг проблем за свободата на печата в България Кристоф Ланц посочва и неясните икономически структури, свързани с корупцията в страната. "Чрез тези организации също се оказва влияние върху държавните и частните медии. Това са проблеми, които не могат да бъдат решени за един ден. "Процесът на трансформация от комунистическа диктатура в демократична държава не може да се случи от един ден за друг, не може да се случи дори и за 15-20 години", коментира директорът на телевизия Дойче Веле.

Той припомня, че българските медийни експерти искат страната да има нов медиен закон още преди края на 2009 година, когато трябва да се хармонизира нормативната база за медиите с тази на Европейския съюз.

Една от възможностите за повишаване качеството на медийното съдържание според тях би било въвеждането на радио-телевизионна такса, която в България не се плаща от 1998 година. Липсата на такава такса обаче е причина и за много по-сериозно негативно развитие на медийния ландшафт, смята Кристоф Ланц.

Според него за икономическа независимост на медиите може да се говори, само когато съответната медия получава необходимите ѝ финансови средства без значение какво излъчва или пише. "А финансовата независимост от своя страна осигурява свободата на мислене", допълва Ланц.

"На практика обаче, и тук използвам резултатите от доклада на "Репортери без граници", свободата на печата е най-ограничена в България в сравнение с всички останали страни-членки на ЕС. И според мен е ясно откъде идва проблемът. На хартия свободата на печата е регламентирана, но при липсата на такса за радио и телевизия, каквато има в Германия например, която няма нищо общо с държавния бюджет, не може да има независими медии. Щом има медии, които се издържат изцяло от държавата, съвсем нормално е тя да упражнява контрол над тях и над общественото мнение", посочва Ланц.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?