Дойче веле: Проруски активисти замислят Про-Путинова партия в Германия

Искат излизане от НАТО, присъединяване към Евразийския съюз и референдум за присъединяване към Руската федерация

<i>Руското знаме на демонстрация на Пегида, сн: DW</i>

Една зараждаща се германска политическа партия стартира онлайн петиция за национален референдум за присъединяването на Германия към Руската федерация, пише Дойче веле . Ако до референдум не се стигне, петицията си поставя и по-скромна цел, формулирана на сайта Change.org така: да се започне обществен дебат по въпроса защо такъв референдум е необходим.

Според активистите, било "съвсем ясно", че референдумът за "влизането на Крим в Руската федерация се основава на международното право", както и че Русия предлагала спасение от "примката на полицейщината и диктатурата на ЕС." Петицията засега са подписали малко повече от 5000 души, но над 18 000 следят профила на активистите във Фейсбук (Pro Putin Partei - Gründungsprojekt). Тоест, Про-Путинова партия на практика все още няма, но вече са налице планове за основаването ѝ, отбелязва Дойче веле.

"Това наистина е интересен феномен, който наблюдаваме от известно време. Аз не бих му придавал особена тежест, но все пак е интересен", казва пред германската медия историкът Улрих Херберт, професор в университета във Фрайбург.

"Путин, помогни!"

Както Лявата партия, така и популистите от "Алтернатива за Германия" (АзГ) имат допирни точки в официалните си позиции за войната в Украйна - макар че аргументират по различен начин. Докато, според изказване от редиците на Лявата партия от 2014 (в самото начало на войната), "фашистките сили са се възползвали от възможността да влязат в преходното правителство и да репресират левите и синдикалисти", от "Алтернатива за Германия" само призовават за спиране на "всяко по-нататъшно разширяване на НАТО на изток." И двете партии са за вдигане на санкциите срещу Русия.

Както крайно левите, така и част от крайно десните в Германия отдавна проповядват силен антиамериканизъм – дотам, че, както припомня Херберт, на походите на Пегида в Дрезден се издигат и плакати с надписа: "Путин, помогни!" Историкът добавя, че успоредно с това се ширят и познатите "остатъчни просъветски настроения в бившата Източна Германия".

За тези хора, казва Херберт пред Дойче веле, либерализмът и демокрацията са по-маловажни от сигурността, която те идентифицират с авторитарни фигури като Путин. Неговите симпатизанти в Германия се опитват да обърнат с главата надолу общоприетото схващане за това какво е диктатура и какво – не. В цитираната петиция например се казва: "Непрекъснато и постоянно виждаме, че диктаторският комитет на ЕС не се спира пред нищо. Те искат да забранят свободата на мнението, както и демонстрациите, така че НЯМАМЕ никакво време! ... Навремето Съветският съюз ни даде Обединение, а днес Руската федерация последователно ни предлага партньорство и приятелски диалог."

Звучи като пропаганда, въпреки че засега Про-Путиновата формация официално се води като частна инициатива, а не като партия. В същото време руското правителство неведнъж е показвало, че иска да въздейства върху германското общество. "В интернет, в дискусионните форуми, пък и чрез някои финансови инжекции то се опитва да влияе на германската вътрешна политика", казва Херберт. "Особено като облъчва руските заселници в Германия", посочва историкът.

Това ясно се видя през януари, когато руското правителство обвини германската полиция, че прикрива предполагаемото изнасилване на руско момиче от бежанец в Берлин. По-късно момичето призна, че историята е измислена, но въпреки това инцидентът предизвика много протести, от които крайната десница в Германия извлече дивиденти.

Най-неочакваният приятел на Путин

Разбира се, за здравите невидими връзки между германци и руснаци има и определени исторически и географски причини. "За Русия Германия е на второ място по важност сред западните сили след САЩ - както икономически, така и политически", казва Херберт. Той смята, че Путин се интересува по-малко от други големи европейски страни, макар че това не му пречи да поддържа десния "Национален фронт" във Франция. Според историка, това просто доказва, че е налице опит да се разцепи ЕС.

Може би най-неочакваният приятел на Путин в момента се казва Доналд Тръмп, кандидат-президентът на републиканците в САЩ, който често повтаря, че е добре Америка да поддържа тесни връзки с Русия. Дали пък не наблюдаваме някаква глобална тенденция към авторитаризъм и срещу демокрацията?

Улрих Херберт смята, че Тръмп и Путин са "сравними величини", но добавя: "В Германия тази опасност е по-малка, отколкото в САЩ. Разбира се, и в Европа има националистически и авторитарни тенденции – например в Унгария или в Полша, които обаче не можем да сравняваме с автократи като Путин или Ердоган. Колкото до Германия, тук нещата опират най-вече до антиамериканизъм", обобщава историкът пред Дойче веле.

Споделяне

Още от Европа