Дойде краят на сделките с имоти "на зелено"

Дойде краят на сделките с имоти "на зелено"

В сектора на имотите вече няма да се случва строителство без инфраструктура, няма да има нискокачествено строителство, нито пък нискокачествени проекти, защото при толкова наситен пазар това би ги направило непродаваеми. Това заяви Петър Диков, главен архитект на София, на конференция за състоянието на имотния сектор.

Няма да има печалби над 20-25%, нито пък печалбата ще е сигурна, а инвестицията ще е риск, коментира той. Дошъл е и краят на строителството с чужди пари "на зелено", прогнозира Диков. Купувачите ще се ориентират към готовото строителство.

Преди кризата не се отдаваше голямо значение на проекта. Малко бяха инвеститорите, които си даваха сметка, че от качеството на проекта зависи между 60 и 80% от реализацията на сделката, каза още Диков.

Друго явление, на което, според Диков, повече няма да бъдем свидетели, е масовото строителство на големи търговски обекти. В следващите 5 години едва ли ще се строят големи търговски обекти. За сметка на тях ще нараства броят на производствените сгради, смята той.

Нов строителен бум в столицата може да се очаква най-рано след 2 години, прогнозира Диков и отчете, че от началото на годината са издадени строителни разрешения за 15 млн. лева, или с 10 млн. лева по-малко спрямо същия период на 2009 г.

Главният архитект на София заяви още на конференцията, че е оптимист за развитието на пазара на недвижими имоти в столицата. След десетки години изолация София е на път на реализира добри инфраструктурни връзки със столиците на съседните страни. Очаквам това да се случи до 5-7 години, прогнозира той.

За подобряването на транспортната инфраструктура на столицата Диков отдаде нужното и на строителството на метрото. До неотдавна се разчиташе основно на булевардите "Цариградско шосе" и "България". Ключов гръбнак вече е и метрото. В районите, където минава подземната железница, ще се подобри и инвестиционният бизнес климат, прогнозира архитектът.

Експерти от имотните агенции коментираха, че британците са тотално изчезнали като купувачи от пазара на недвижими имоти у нас. Най-силно засегнат от кризата е пазарът на селски имоти, казаха агентите, като според тях към момента няма индикации, че той започва да се възстановява.

"До неотдавна не знаехме колко време още ще падаме. Вече "опипахме" дъното. През последните месеци се наблюдава оживление на пазара на жилищните и търговските площи. Има интерес и към строителството на производствени бази", коментира Страхил Иванов от компанията за недвижими имоти "Явлена", цитиран от сайта Екон.бг. Според него двете години на криза са били полезни за играчите на пазара. Всички участници трябва да отделят повече внимание върху качеството на новите продукти, препоръча той.

Според Владислав Кайзеров от консултантската компания "Фортън" в края на тази година ще започне активно търсене от страна на купувачите. Мнението му е, че двете кризисни години могат да се определят с думите: "страх, неизвестност и реакция".

От компанията отчитат повишено търсене на офисни площи през последните 3 месеца. Фирмите, които търсят такива площи, са станали много по-прецизни в избора си. Преди 2 години се купуваше на базата на един критерий, например добра локация на обекта. Сега купувачите се наемат да сключат сделка, след като са прецизирали комплекс от фактори. Това е много добра тенденция за самия пазар, заяви Кайзеров. По този начин, според него, ще се подобри и качеството при строителството на офис площи. Стабилизация в цените на офисите "клас А" може да се очаква едва през следващата година.

Споделяне

Още от Имоти

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?