Дойдох свобода да ви дам

Нели Огнянова

Дойдох свобода да ви дам. Шукшин нарича така един свой роман. Заглавието е подходяща оценка за атаката на властта към медиите и журналистиката. Това управление ескалира усилията си за контрол върху информацията.

Пропагандно представяни като усилия да се освободят медиите.

Войната за контрол над информацията се водеше и при управлението на ГЕРБ, но основните симптоми бяха:

- концентриране на собствеността, забранени теми в контролираните медии,

- насърчаване на трафика на добри новини с финансиране с публични средства,

- влошаване на качеството на журналистиката

- и в резултат от горното - паралелен свят с паралелни добри и лоши в поръчковата журналистика.

Тази практика е регистрирана и документирана в анализи, макар че предишното управление избягва да я признава. По времето на ГЕРБ медиите се отдалечиха рязко от мисията си да информират и се приближиха до желания от властта модел на пропагандни машини.

По времето на ГЕРБ парламентът прие или отмени разпоредби в полза на правилните олигарси, Цветанов честваше рождения си ден с торта – със сцена Цецо подарява часовник на Бойко - направо в студиото на Бареков, а КТБ акумулира повече публични средства, отколкото при Тройната коалиция.

Тройната коалиция.

Тройната коалиция показа какво смята да бъде бъдещето на българските медии в контекста на цифровизацията много ясно: от това време са:

- идеите за овладяване на регулаторите преди изборите 2009 (двойната КРС с девет члена),

- Законът за публичното радиоразпръскване и чрез него – контрол върху БНТ и БНР, този закон отваряше и вратата за олигарсите към обществените медии,

- промените в закона (конкретно в интерес на обръчите и заради продажбата на ТВ2)

- и - разбира се - овладяването на медиите през КТБ и с помощта на КРС и разрешенията за използване на честоти.

След изборите 2013 се налага да си спомним методите на Тройната коалиция.

Дойдох свобода да ви дам:

- на медиите,

- на журналистите,

- на регулатора СЕМ – защото другият регулатор КРС начело с Веселин Божков е добре интегриран елемент в машината на властта,

- на обществените медии,

- на гражданите, защото сега регулаторът пречи те да бъдат информирани.

Остриетата на атаката са в парламента – той и така е конструиран.

Дойдох свобода да ви дам: мнозинството, което издържа абсолютния си тест: гласуването за Пеевски за шеф на ДАНС.

Пеевски, предложен от Орешарски. От ДПС, естествено. Съвместно, зад което застанах. Връщането към въпроса е добре премислен сценарий. Нелогично е да се пита за Пеевски. Въпросът е изчерпан. Отговорът е очевиден. Отговорите да убодат очите ви.

Къде сте тръгнали с тези въпроси.

Ще се освобождаваме май.

Обществените медии, ало. Регулаторът, ти къде с брадясалите си методи.

Това, което вчера (четвъртък - бел. ред.) се е случило в парламента по повод внасянето на отчета на СЕМ за 2012, няма нищо общо с експертен разговор по проблемите. Нищо експертно няма в обвинението, че СЕМ е виновен за забавянето на цифровия преход. Но какво да очакваме: какво експертно основание се чу за назначаването на Пеевски, освен беглата фраза, че е работил като магистрат. Ако качествата на магистрат бяха водещи за това назначение, измененията в Закона за ДАНС щяха да подчертаят професионалните критерии.

Експертен разговор за медиите има, но и в опита да се назначи Пеевски, и в исканията на Миков за успокояване чрез медиите, и в ролята на Станишев от началото на цифровия преход досега, и в удивителното поведение на Местан към водещи журналисти има друго, едно и също – и това не е грижата за свободата или за медиите.

Контрол върху информацията, това е целта.

Технологиите за контрол? Има изявление от КТБ, според което:

- КТБ АД не притежава нито чрез свое дружество, нито директно проценти от собствеността на бТВ, както и на нито една друга медия.

Вежди Рашидов като министър твърдеше същото, но сега твърди, че става дума за контрол върху 90 на сто от медиите.

Това е наистина добро начало за експертен разговор. За властта, публичния ресурс и технологиите за контрол. За журналистите, медиите, мултиплексите и банките. За разпределянето на евросредствата. За медиите в предизборната кампания - и новите идеи за контрол, които има опасност да се реализират в бъдещия Изборен кодекс.

Време за избор: искаш да участваш в технологиите за контрол или в усилията за разкриване на технологиите за контрол и създаване и прилагане на правилата за прозрачност и гарантиране на свободата на информацията.

Подкрепилите Пеевски са избрали.

П.П. Кой предложи Пеевски за шеф на ДАНС?

______________________________

 

Публикувано в блога на Нели Огнянова

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Къде му е мястото на Бойко Борисов?