Докъде могат да стигнат Понта и Антонеску или защо Румъния се връща 66 г. назад

Виктор Понта и Крин Антонеску

Траян Бъсеску трябва да изчезне от небосвода на румънската политика, независимо колко ще струва тази специална операция, ръководена от лидера на социалдемократите Виктор Понта и на либералите Крин Антонеску.

Двамата искат да променят постфактум правилата, по които е проведен референдумът за отстраняване на президента, така че да адаптират реалността спрямо партийните си потребности. Една рецепта, използвана в Румъния в продължение на 50 години от комунистическия режим, който зад Желязната завеса отговаряше за политиката си единствено пред по-големите братя от Москва. В Румъния тази практика започна с изборите от 19 ноември 1946 г., когато вотът беше напълно фалшифициран, а комунистите и техните съюзници спечелиха със 70 на сто. Всъщност Национално-селската партия беше получила мнозинството от гласовете, но задкулисните маневри бяха извършени толкова успешно от Андрей Вишински, съветския заместник-министър на външните работи, който наблюдаваше от Букурещ превръщането на страната в колония, че накрая резултатите бяха преобърнати.

Румъния изглежда използва рефлексите си отпреди 66 години, когато съществуващите правила бяха безскрупулно погазвани, а победилото мнозинство можеше да прави всичко зад гърба на едни лидери, които лъжеха от сутрин до вечер. Премиерът Понта, например, след като увери председателя на Европейската комисия, че Траян Бъсеску ще се върне в президентския дворец Котрочени, се втурна да търси аргументи, за да докаже, че президентът трябва да бъде обявен за отстранен от Конституционния съд.

Понта и Антонеску се връщат във времето не само за да запазят привилегиите и постовете си, но най-вече за да отговорят на едни групи на интереси, които ги изкачиха на върха на властта и които им показаха, че за тях няма път назад. Дан Войкулеску, основателят на телевизиите Антена, не е единственият изразител на тези групи, до него се намират доста професионалисти от тайните служби, оттеглили се в бизнеса или излезли в пенсия. Зад гърба на двойката Понта и Антонеску съществуват също влиятелни агенти, които живеят на разноските на някои предприемачи с връзки на Изток, както и бизнесмени, забогатели по време на прехода благодарение на заеманите постове, които спонсорират операцията по отстраняване на Траян Бъсеску.

Двамата искат да запазят привидностите, необходими в настоящия етап на операцията за елиминиране на президента Траян Бъсеску, затова Виктор Понта и Крин Антонеску все още прибягват до двойнствения дискурс, вярвайки, че все още имат някакъв шанс за реабилитация. В западните столици обаче Румъния отново е възприемана като страна, която няма какво да търси в клуба на ЕС, защото лидерите ѝ едно говорят, друго правят, защото е неспособна да спазва собствените си правила.

СЛС не иска да признае дори референдума, организиран от правителството на Понта и обявен за невалиден от Централното избирателно бюро, тъй като участието във вота е било 46,24 процента, тоест под прага от половината плюс един от общия румънски електорат, решен от Конституционния съд. Тази математическа реалност обаче не е призната от лидерите на СЛС, а Виктор Понта, Крин Антонеску и техният политически кръг оказаха огромен натиск върху Конституционния съд, за да обяви за валиден референдума и да отстрани Траян Бъсеску от поста му.

Точно както преди 66 години, СЛС иска да промени действителността, не само както това се случи в село Лепша, окръг Вранча, където участието във вота беше 250 на сто, благодарение на близо 1000-те туристи, които се втурнаха там точно в деня на референдума.. СЛС би искал да промени изцяло ситуацията с помощта на Конституционния съд, позовавайки се било на данни от преброяването, което оспори миналата година, но от което има нужда сега, понеже би могло да намали прага и да доведе до отстраняването на Траян Бъсеску, било въз основа на извънредното постановление, издадено от парламента преди суспендирането на президента, според което не е необходим никакъв кворум.

Понта и Антонеску бяха трансформирани в лидери камикадзе от тези, които проектират и финансират специалната им операция за изхвърляне на президента Траян Бъсеску зад борда, защото политическото им бъдеще е компрометирано от злоупотребите, извършени откакто поеха властта: нахлуха с торби, пълни с динамит, във фотьойла на Бъсеску, но хвърлиха във въздуха цяла една страна. Следва втори опит.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?