Докато го съдят, Р. Петков се отдаде на детско творчество

Докато го съдят, Р. Петков се отдаде на детско творчество
Бившият вътрешен министър Румен Петков в петък се отдаде на изкуство и откри в Плевен осмия национален конкурс за ученици-акомпаниатори*. По същото време Софийският апелативен съд (САС) заседаваше по делото му.

Магистратите ще решат дали бившият вътрешен Петков е издал държавна тайна, като е огласил името на секретния сътрудник на контраразузнаването Алексей Петров, който сега е съветник в ДАНС.

На заседанието на съда, което бе закрито за камери и фотообективи, магистратите са са се занимали със справката от ДАНС, която трябва да разясни коя информация е държавна тайна и коя служебна и дали това се отнася и до длъжностите на агентите.

Документът бе изискан от агенцията, тъй като тя е правоприемник на бившата Национална служба "Сигурност", за която е работил Алексей Петров.

След края на делото нито прокурорът, нито защитата казаха какво точно пише в справката.

Адвокатът на бившия вътрешен министър все пак заяви, че ставало дума за служебна, а не за държавна тайна. Ако това е така, Румен Петков ще бъде оневинен и на втората съдебна инстанция, с което делото срещу него ще приключи. Дори и да бъде осъден, той ще отнесе най-много глоба, но няма да му се налага да я плаща, тъй като приетата от парламента амнистия ще важи и за неговия случай.

Разследването за осветяването на Алексей Петров, първоначално водено срещу неизвестен извършител, продължи около шест месеца. Разкриването на секретния офицер на службите стана в разгара на миналогодишния корупционен скандал в МВР, който доведе до оставката на Петков.

На 26 март 2008 г. бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов заяви пред вътрешната комисия в НС, че бившата барета Алексей Петров е посредничил за срещата на Румен Петков с дупнишките бизнесмени братя Галеви, които към момента са в ареста по обвинения за рекет и изнудване.

В 00.36 ч. на 27 март агенция Фокус съобщи, че Танов е казал пред комисията в парламента, че Алексей Петров е присъствал на срещата на Петков с Галеви и така го е разконспирирал като секретен сътрудник на службите. В 7.12 ч. Румен Петков даде специално изявление колко е възмутен и отвратен от постъпката на Танов, чиято "низост" довела дотам, да бъде "разкрита самоличността на един офицер на прикритие, който е бил отличаван за добрата си работа в полза на държавата".

След това Петков заяви на нарочна пресконференция: "Още веднъж ще подчертая и го казвам с болка - човек, който е работил 8 години за държавата, да бъде изнесен и изпържен по такъв начин! Струва ми се отвратително... Не виждам сега кой може да поеме отговорност за сигурността на Алексей Петров."

Румен Петков вече бе оправдан на първа инстанция, а мотивът на съдия Алексей Трифонов бе, че длъжността на секретния сътрудник Алексей Петров не е държавна тайна.

* Точното изписване на думата е взето от наредба на Министерството на културата и бе използвана в прессъобщението на социалистическата партия за занимавките на депутата Румен Петков

Споделяне

Още от България