Докато готви хиляди нови сделки без търг, ГЕРБ ще проверява предишната власт за застрояването по морето

Докато готви хиляди нови сделки без търг, ГЕРБ ще проверява предишната власт за застрояването по морето

Докато министерството на земеделието подготвя хиляди нови сделки без търг с държавни земи по модела на тройната коалиция, премиерът Бойко Борисов е разпоредил да се проверят всички сигнали за застрояването на защитени зони в морските общини назад във времето. Това стана ясно при посещението на земеделския министър Мирослав Найденов в Несебър по повод избухналия около Нова година скандал със застрояване на терен от екомрежата "Натура 2000", при който държавата е "ужилена" с 3.5 млн. лева.

Оглавяваното от министър Найденов ведомство продаде на Димитър Петров 29 декара край Несебър за 580 хил. лв, а на другия ден Петров ги е препродал на фирмата "Сле груп" за 4 млн лв.

 

След като изпрати земеделския министър в Несебър, премиерът Бойко Борисов обяви в четвъртък, че е спрял сделката и спасил несебърските дюни от застрояване, но това не се оказа точно така.

 

Целта на проверката е да се даде отговор на въпроса “ограбено ли е българското Черноморие, кога се е случило и каква е схемата за ограбване”, каза Мирослав Найденов по време на "проверката на място".

 

Той посочи, че разпоредените от премиера проверки ще бъдат за години назад и ще обхванат цялата територия на Черноморието. В същото време Найденов не обели и дума за подготвяните от ведомството му нови сделки за продажба на апетитни терени по морето.

 

Решението за създаването на комисии за проверка на застроеното вече край морето е взето в кабинета на бургаския областен управител Костадин Гребенаров по нареждане на премиера Бойко Борисов. Такива комисии ще има и в областите Варна и Добрич. Така най-вероятно управляващите ще се опитат да отклонят вниманието от случващото се в момента в канцелариите на Министерството на земеделието и да се върнат към любимата си темата за вършените безобразия по времето на тройната коалиция.

 

Нови сделки на “Сле груп”

 

И докато земеделският министър мълчи какви сделки е направило ведомството му откакто е на власт и какви други подготвя, сайтът “Биволъ” изкара поредната порция с подготвяни сделки от Мирослав Найденов и нашумялата фирма “Сле груп”, чиито управители се оказаха съдружници с кумеца на вътрешния министър Цветан Цветанов.

 

Управителите на фирмата "Сле Груп" Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов са поискали пряко от Министерството на земеделието да отчужди в полза на техни фирми три терена с общо 21 декара "дървопроизводителни гори" в Несебър. Два от тях с площ 14 и 6 декара обаче не са никакви гори, а са върху дюните, в непосредствено съседство с терена от 29 декара, от който тръгна скандалът "Дюнигейт", пише “Биволъ”. И трите имота са държавна частна собственост.

 

Сделките още не са финализирани, но процедурата за отчуждаване е в ход и чака подписа на министъра на земеделието.

Интересно е сега да се види каква ще бъде реакцията на министър Найденов, който вече обясни, че новият Закон за горите го задължава да финализира процедурите, ако всички документи са в ред.

За два от терените заявлението за отчуждаване от горския фонд е подадено от "Сле Груп", а за третия от "Лайфстайл Холидей", която е собственост на Стоянов и Богданов, които са управители на “Сле груп”. Документите за покупка на държавните имоти са подадени през 2011 г., а "Лайфстайл Холидей" е регистрирана през май 2010 г. - близо година след падането от власт на тройната коалиция.

Тези нови факти опровергават изявленията на Найденов и на Борисов, че схемата с отчуждаването и продажбите без търг на гори е заложена като мина от предишното правителство, а те само довършват процедурата, отбелязва “Биволъ”.

Възможността да се продават на безценица атрактивни държавни имоти на "правилните фирми" е разписана в новия Закон за горите приет през 2011 г. от правителството на ГЕРБ в членовете 73, 74, 77 и 79.

В петък министър Найденов не отговори на зададен му журналистически въпрос в Несебър, колко нови процедури по отчуждаване на терени от горския фонд е започнало ведомството му и в чия полза.

Биволъ” разполага с точна информация, че има още доста прикрити процедури в Министерството на земеделието, които в момента са в ход за продажби на горски терени около Несебър и превръщането им в строителни площадки. Сайтът обещава да продължи да ги вади тези случаи на светло.

В същото време Министерството на земеделието продължава да мълчи, колко от уж спрените над 3000 заменки на тройната коалиция са довършени по времето на управлението на ГЕРБ и кои са тези случаи. В четвъртък министър Найденов обеща да бъде направена такава справка и да я оповести.

Предложеният от Мирослав Найденов и приет от мнозинството на ГЕРБ в парламента изцяло нов Закон за горите през 2010 г. остави възможността да се довършат започнатите при предишния кабинет процедури за продажба на терени по схемата, приложена с дюните край Несебър.

В новия закон формално отпаднаха текстовете, разрешаващи продажби без търг, но в преходните и заключителните разпоредби е записано, че започналите преди приемането на закона процедури се довършват по стария ред, ако кандидат-купувачът на терена е подал преди влизането в сила на закона или три месеца след това искане да закупи имота.

От идването на ГЕРБ на власт няма сигнали

Вместо това ГЕРБ отново ще се рови в сделките на тройната коалиция, които за изминалите 3 и половина години можеше да разнищи и предотврати, ако смяташе, че не отговарят на обществения интерес.

 

Сега обаче по нареждане на премиера ще се правят поредните комисии в областните центрове Бургас, Варна и Добрич, които да нищят получените сигнали за допуснатите нарушения.

 

Министърът беше ясен, че след 2009 г. такива сигнали няма. Затова мисля, че работата на комисията ще бъде донякъде улеснена, в рамките на тези сигнали, които сме получавали преди от граждани, неправителствени организации, дотолкова, доколкото да ги проверим дали отговарят на действителността”, каза Константин Гребенаров.

 

По думите му за една седмица трябва да приключи проверката на старите сигнали, които са получени в общините. Гребенаров уточни, че комисията ще бъде постоянно действаща за да може да се подават сигнали и в бъдеще от граждани, медии, общински администрации, организации и други.


“За област Бургас – има няколко такива случая, които ще разгледаме. Наскоро имахме такъв случай в Крайморие и веднага отреагирахме”, каза Гребенаров без да стане ясно какъв точно е случая.

 

Мирослав Найденов намеси и Кунева

 

Междувременно евродепутатът от БСП Илияна Йотова, която поиска оставката на земеделския министър Мирослав Найденов в четвъртък, в петък беше персонално поканена да се включи лично или чрез свои експерти в работата на комисиите.

 

Каня г-жа Йотова и представители на БСП също да участват, за да видят какви са ги вършили те в годините назад. Ако са откровени и искрени, да се видят всички тези нарушения, които са довели до това безценната българска природа да бъде преобразувана в урбанизирана територия и да бъде застроена”, каза министър Найденов.

 

Виждам, че г-жа Кунева и нейната партия също са коментирали казуса. Сещайки се, че тя беше също част от управлението на тройната коалиция, първо – като министър, след това, като еврокомисар – тя също сигурно знае доста за това как са се вършили тези безобразия в годините 2007 – 2008. Това, което е правено, трябва да бъде извадено наяве”, каза министър Найденов.


Той вече е разговарял с представители на Коалиция “За да остане природа в България” и те са го уверили, че ще изпратят свои представители в комисиите на регионално ниво.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?