Докато налива милиарди в нови изтребители, България остава без учебна авиация

Сн. ВВС

През последните четири години България инвестира около 2.5 млрд. лева само в закупуването на нови изтребители F-16, поддръжката на съветските МиГ-ове и щурмовиците Су 25, но сега се оказа, че е на път да остане без учебна авиация заради системното неглижиране на поддръжката на самолетите Pilatus PC-9М и L-39. 

Toва са машините – по шест от двата вида, които осигуряват обучението на новите пилоти, което от няколко години е съсредоточено във Военновъздушната учебна база - Долна Митрополия.

Военното министерство вече две години се проваля в опитите си да сключи договор за поддръжката на L-39 по различни причини, така сега в базата има едва 1 самолет, който може да се използва. 

Лети и само един самолет Pilatus PC-9М.  

"Това е крайно недостатъчно за поддържане на подготовката на инструкторите и за провеждането на летателния стаж на курсантите", каза авиоекспертът oт списание "Криле" Димитър Ставрев пред Mediapool. 

Той обясни, че това прави практически невъзможно да се проведат както планирания скрийнингов стаж на курсантите-пилоти (12 броя) след края на I курс, така и летателния стаж за завършващите пилоти IV курс на ВВВУ "Г. Бенковски" - 4 курсанти-летци.

Става невъзможна и подготовката на 5 млади пилоти от БПР-Безмер, трупащи стаж и нальот преди преминаване на L-39ZA и Су-25. Да не говорим за поддръжката на видовете подготовка на инструкторите на самолета, добави той.

Единственият L-39, който още лети в базата, ще бъде приземен юни, а пилатусът - май месец. 

Засега преговорите с швейцарската компания "Pilatus" се блокират заради процедурни изисквания на МО, съобщиха източници на Меdiapool. За L-39 също няма яснота кога може да се стигне до договор за поддръжка и ремонт, кoйто да осигури нормалната им експлоатация.

И докато данъкоплатците години наред следяха драмите около купуването на нови изтребители, сега задаващият се крах на учебната авиация остава извън общественото внимание. 

Споделяне

Още по темата

Още от България