Докато ние създаваме светлото бъдеще, БСП са на СПА, обяви Борисов

Аз работя. Покажете снимките на Нинова

Докато ние създаваме светлото бъдеще, БСП са на СПА, обяви Борисов

Докато ние създаваме светлото бъдеще, БСП са на СПА и само си го представят, обяви Бойко Борисов във вторник, откривайки новата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас, отвръщайки задочно на критиките на лидера на БСП Корнелия Нинова, отправени от партийна сбирка в четиризвезден СПА комплекс в с. Баня, Разложко.

Съпровождан от бургаския кмет Димитър Николов, премиерът разгледа гимназията, след което направи бърз коментар: "Аз не съм на СПА център като БСП, аз работя - откривам училища, технологични паркове, зали. Не ме интересува какво казва Корнелия Нинова. Само да ѝ покажат снимките на г-жа Нинова и да не коментира. Снимките на технологичното училище, на технологичните паркове, на роботите, на децата – какво сме направили, а не какво ще направим".

"Имате възможност да се обучавате в заведение, което трудно се вижда и на Запад", каза Борисов пред учениците и гостите и допълни, че в училищното настоятелство са големи фирми, които ще съдействат за създаване и продажба на IT продукти, изработени от учениците.

По-рано той инспектира строителството на спортната зала "Арена Бургас", след като вече бе посетил волейболните национали във Варна. Само за един ден Борисов обеща различни неща – повишение на заплатите на държавните служители с 10% от януари, 100 млн. лв. за "едно кокетно стадионче" в София и пр.

"Хващайте нюансите"

"Ако няма комунисти на власт, всичко ще ни е наред. Да са ми живи и здрави, да идват да гледат волейбол и да се радват", заяви Борисов.

По повод думите на президента Румен Радев, че няма нужда от предсрочни избори, премиерът заяви: "Той каза, че сега не е моментът за избори, но ако има една нова партия, това вече ще е друго. Хващайте нюансите".

БСП: Смяната на министри е безсмислена, трябва да се смени системата

Междувременно Корнелия Нинова повтори и от СПА комплекса в село Баня, че смяната на министри е безсмислена.

"Това няма да промени системата, няма да промени политиката. Просто смяната на един с друг човек, ако ще продължи както досега, е нещо безсмислено. Печелене на време или загуба на време за България, печелене на време за управляващите", коментира тя пред журналисти.

"Смяната на лица не води до нова политика, тя е опит да се избяга от отговорност, да се отложи гневът на хората заради всичко, което става в държавата", добави и говорителят на БСП Елена Йончева.

"Трябва да се промени моделът, по който функционират всички министерства, а не личностите. Личностите изпълняват политика, зададена от управляващата партия. В политиката е разковничето", каза още Корнелия Нинова.

"Агония ще е, ако не постигнем национално съгласие и енергия за качествена промяна. Не ни е целта властта да се смени и да продължи друга, не просто да сменим ГЕРБ, за да управлява БСП. Ние искаме съгласие за начина на изпълнение на политиката. Искаме конституцията да започне да се спазва и изпълнява", продължи тя.

Нека да не коментираме на г-н Цветанов интригантството

Лидерът на БСП коментира и казаното от Цветан Цветанов, че няма разрив в отношенията между него и премиера Борисов, но пък БСП ще има проблеми с президента Радев : "Тяхна си работа. Нашият разговор е за бъдещето, те са на финал, ние искаме да гледаме напред. Нека да не коментираме на господин Цветанов интригантството".

Както е известно, в първия работен ден на парламента след ваканцията Нинова обяви, че червените депутати напуснат Народното събрание и тръгват сред народа, за да обсъждат предложения от БСП документ "Визия за България". В пленарната зала ще останат 20 от депутатите, за да защитават партийните позиции.

В същото време БСП обсъди в Баня амбициозна законодателна програма за новия парламентарен сезон.

Какви закони иска да прокара БСП

Първият е законопроектът срещу двойния стандарт на храните, каза Нинова: "Много се изговори за това, но като че ли резултат няма, ето защо с Националното обединение на земеделските кооперации, в което членуват 400 кооперации, изготвихме този проект".

"Вторият е законопроектът за българско производство и търговски вериги. Той е изработен съвместно между БСП и Съюза на българските производители, храни, стоки и средни предприятия. С него се подема българското родно производство. Третият проект е законът за управление на държавните предприятия. Същността му е предприятията не да се управляват на партиен принцип, а управление на професионален мениджърски принцип, където хората се назначават с конкурси, а не по партийна линия", каза Нинова.

Следващият закон е за обезщетение на тракийските българи, а освен това ще бъдат внесени проекти, свързани с борбата за домашното насилие.

Започват и срещи и разговори из цялата страна, в които ще присъства целия актив на БСП с изключение на 20 депутати.

"Това е разговор с гражданите за бъдещето, а не партийна свада за настоящето", обяви Нинова.

В някои дни всички червени депутати ще ходят работа

Според нея срещите започват този четвъртък от Благоевград, веднага след като бъдат гласувани новите министерски назначения.

"Решихме, че 20 души ще бъдат в парламента. Искам да разсея коментарите, че оставаме с 20 души, за да пазим кворума. Тези хора ще отстояват нашите предложения и проекти. Останалите тръгваме на срещите, които ще са в сряда и четвъртък. Разговорите са публични и отворени за всеки. Има дни, в които ще се прибираме всички, поради важни събития като очакваното тази седмица вето на президента, обсъждането на бюджета и закона за пътищата. Поставихме си времеви хоризонт – до края на 2018 да стъпим във всяка община. В края на декември обещаваме всички идеи и около кои има национално съгласие", каза Нинова.

Споделяне

Още от България