Докато се обучават, пилотите за F-16 ще получават над средния годишен доход в САЩ

F-16 Block 70

Военното министерство изпрати на обучение в САЩ първите пилоти, които ще трябва да усвоят новите изтребители F-16 Block 70, които България закупи от Съединените щати за над 2 млрд. лева. 

В специализираните групи в социалните мрежи обаче се разгоря дебат как са избрани тези пилоти и ще бъде ли осигурена нормална издръжка за тях, докато са в САЩ. 

В отговор на парламентарен въпрос военният министър Красимир Каракачанов обясни, че по договора за изтребителите в САЩ ще бъдат обучени общо 12 пилоти и 65 инженери и техници. Пилотите са били избрани измежду 108 офицери.

Първите четирима летци вече заминаха, а следващите шестима трябва да заминат в средата на 2021 година.

Вече се работи и по определянето на инженерите, които ще бъдат обучени за F-16. 

Приблизително 190 военнослужещи отговарят на изискванията. 

Очаква се всичките осем машини да бъдат доставени през 2024 година и постепенно да започне освобождаването на старите съветски МиГ- 29.  

От МО обясниха, че е осигурена издръжката на пилотите, които вече са в САЩ, и представиха детайлна информация.

Българските пилоти - един майор, двама капитани и един старши лейтенант, са командировани при условията на Наредбата за дългосрочни командировки в чужбина. 

"Само годишните командировъчни средства за двучленно семейство, на майор и неговата съпруга, възлизат на 63 792 долара, което превишава средния годишен доход на глава от населението в САЩ /който по официални данни за 2018 г. е 54 579 долара/.  Отделно от тази сума от 63 792 долара, командированите български пилоти продължават да получават пълния размер на своето месечно възнаграждение през цялото време на обучението си в Съединените американски щати", посочват МО. 

В зависимост от званието дневните командировъчни са:

- за капитан - 63 долара на ден.

- за майор - 72 долара на ден

По този начин се формират:

- 1890 долара за капитан месечно

- 2160 долара за майор месечно

В случай, че съпругата на военнослужещия реши да го придружи в САЩ, тогава Министерството на отбраната заплаща на военнослужещия още 432 долара на месец.

В случай, че военнослужещият реши децата му да бъдат с него в САЩ, Министерството на отбраната заплаща на военнослужещия по 216 долара месечно за всяко дете.

Всеки месец тричленно семейство на един майор би разполагало – освен със заплатата на военнослужещия – с 2808 долара командировъчни средства.

За покриване на квартирни разходи един майор може да разполага с до 2376 долара, а капитан - с до 2079 долара месечно.

Отделно от тези суми на годишна база всеки офицер и членовете на неговото семейство получават по 1674 долара за сключване на годишни медицински застраховки.

Отделно от това, Министерството на отбраната заплаща до 4050 долара от годишната учебна такса за всяко дете на военнослужещ, обучаващо се в американско училище.

Министерството на отбраната заплаща двупосочно самолетните билети на офицерите и придружаващите ги членове на техните семейства, включително и вътрешните самолетни билети при преместване от едно място за обучение в друго място за обучение.

Споделяне

Още по темата

Още от България