"Докато се състави другото правителство", Борисов нагледа доставката на ваксини

"Поел съм ангажимент, изпълнил съм го. Никой не може да ми каже, че няма ваксини"

"Докато се състави другото правителство", Борисов нагледа доставката на ваксини

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов посрещна лично в понеделник доставката на 62 010 дози ваксини срещу Covid-19 на Pfizer/BionTech. И в деня след изборите той остана верен на включванията си във Фейсбук без журналисти и право на въпроси по актуални теми и се похвали с изпълнени обещания. Той бе придружен от здравния министър Костадин Ангелов и директора на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов. По време на включването бе преповторена за пореден път известна от миналата седмица информация за доставките, която бе припомнена включително в деня за размисъл от шефовете на ИАЛ и "Пирогов".

"Докато се състави другото правителство, важно е всеки ден да си гледаме ангажимента, обещахме българите да имат най-добрите ваксини. Изрично подчертавам – безплатни и доброволни. Само април над 700 000. Пускайте и зелени коридори. Пускайте и максимално на личните лекари. Да се ваксинират, защото това е единственият шанс да се измъкнем от пандемията", заръча Борисов.

"Поел съм ангажимент . Изпълнил съм го. Никой не може да ми каже, че няма ваксини", допълни той.

В последните седмици правителството на Борисов търпи множество критики, че не е планирало добре поръчката на ваксини срещу коронавируса, което е довело до недостатъчни доставки в първите месеци на годината и вследствие на това страната ни е най-изоставащата във ваксинационния процес в Европа. В края на миналата седмица страната ни заедно с още 4 държави от ЕС бе избрана да получи допълнителни количества РНК ваксини от специално създадена солидарна квота, за да навакса изоставането.

Става въпрос за 1.2 млн. дози от ваксината на Pfizer/BionTech, които ще получим в следващите три месеца. Здравният министър Костадин Ангелов съобщи в понеделник, че първите дози от солидарната квота ще дойдат до края на април.

"Благодаря на моите колеги, на тези 19 големи държави, които се съгласиха от техните ваксини да дойдат в България и разбира се на Урсула фон дер Лайен и на ЕК за голямата подкрепа за българите", каза по този повод Борисов.

"Вече сме абсолютно спокойни, че всички ще могат да си поставят РНК ваксина, за която има толкова голям наплив в страната", коментира Ангелов. До края на юни ще има 3.2 млн. РНК ваксини, отчете Кирилов.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус