Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Докато текат арести на "пресните" предходни, какво става със същинските злодеи на прехода?

95 коментара
Докато текат арести на "пресните" предходни, какво става със същинските злодеи на прехода?

Г-н Илчев, какъв е коментарът ви на разкритията за корупция, извършвани от представители на НДСВ във властта? Особено сериозни са пораженията в отбраната и армията, които бяха контролирани 8 години от НДСВ.

Излишно е да опонирам на очевидната провокация във въпроса ви. Ако се направи строго обективна класация на корупционните казуси, ще видите, че не НДСВ-ейци, обитавали високите етажи на властта, заемат челните места. Ще се натъкнете и на една любопитна подробност – в малкото досега подобни случаи жълтите са го отнасяли безапелационно. Спомнете си, как зрелищно още предишната ДАНС закопча и Иван Леков, и Мариус Цаков.

Служителите тогава бяха също с качулки, но по костюми. Някои го приеха за лош вкус, но прогрес има. При новата власт наблюдаваме и разширен мащаб, и подобрена сценография.

Впрочем г-н Леков беше оневинен, а г-н Цаков още не е осъден.

Но аз съм съгласен първо, че корупция имаше повсеместно и второ, че привързаността към една партия не бива да деградира до плоски опити в полза на съпартийци. Правя само уточнението, че е добре да сме прецизни и търпеливи, когато се развиват досъдебни процедури.

Случаят "Цонев“ съвсем не е елементарен и именно затова е била поискана експертиза по проекта "Странджа-2“. Не съм чул досега изчерпателен анализ, от който да се разбира, че подозираната порочност в параметрите на този проект поражда непременно поводи за наказателно преследване. Излиза, че самата идея досъдебната фаза да включи и професионална експертиза е подтикнала разследваното лице към опит за подкупване на следовател.

Спирам дотук, защото вече казах, че не съм привърженик на партийно мотивираното адвокатстване. Но колкото до технологията на самия арест на Цонев, смятам, че някой доста сполучливо изигра в своя полза невидима шахматна комбинация, чиято далечна проекция трябва да търсим догодина, когато започне състезанието в прокурорските среди.

Колкото до пораженията в армията, те според мен имаха един неизменен автор през всички години на прехода. Зад познатите колизии, кадрови експерименти и мудност на промените стоеше Варшавският тип военен консерватизъм. Неговите носители многократно дърпаха ръчната спирачка на и без друго капризната военна машина, убиваха ритъма на реформаторските действия и дори политиканстваха безбожно зад прозрачния камуфлаж на уж пълната деполитизираност.

В такава атмосфера няма как да не намерят хранителна среда и корупционни нагласи.

Но НДСВ хвърли основните си усилия да контролира преди всичко процеса на интегриране в НАТО, да осъществи първите програми за модернизация и превъоръжаване и да гарантира формирането на основни бойни способности според новите стандарти. За това и бяхме приети в Алианса през 2004 г. без сътресения. Сигурно е имало и лица, чиито действия изискват с днешна дата намесата на правозащитните институции. Но пред закона се отговаря лично, а не с партиен шлем на главата.

Освен за бившия министър на отбраната Николай Цонев, излязоха доста съмнения и около ковчежника на НДСВ Тенчо Попов, бивш главен секретар на МФ. Чии бяха тези кадрови назначения? Каква позиция ще заеме НДСВ във връзка с тези арести, както и по отношение на цялостните действия на новото правителство спрямо предходните?

Смятам, че някои от разсъжденията ми по-горе са валидни като отговор и на част от този въпрос. "Ковчежничеството“ в йерархията на старите партии е особена позиция, изтъкана от родова предразположеност, примитивна счетоводна култура и мистична апаратна обвързаност. В НДСВ като че ли не сме имали точно такава личност. Отговарящите за финансите при нас от една страна бяха известни (секретарят в Политическия съвет), от друга – някак си никой от тях не се прочу като виртуоз на нелегитимното ковчежничество.

А иначе партийното кадруване още дълго време ще произвежда поводи за вълнения сред политическите наблюдатели, сюжети в медиите и в някои случаи – потрес сред обществото. То е съставено от начална представа за пригодност на бъдещия "кадър“, неясно очакване за успешност, която партията да сподели, и неизречената надежда за някоя вторична полза. Последното съображение наистина не се коментира и огласява, но е толкова силно, че на поръчителите на бъдещия "кадър” им личи от разстояние.

Съжалявам, че не мога да отворя със замах пред вас вратата на жълтата кадрова работилница, но почти никога не съм се въртял вътре в нея. За Цонев се каза, че успешно съчетава опит на кадрови офицер с модерна специалност от военното училище в Шумен и опит от цивилния бизнес. И още, че ще постави силен акцент върху социалната политика в армията, за да бъде решен проблемът с традиционната недоокомплектованост на частите с войнишки и сержантски състав.

В центъра на неговия непълен мандат беше приемането на новия закон за отбраната, което изискваше допълнителни парламентарни усилия. Виждаме, че след днешните ревизии този закон е ефективен и полезен, като цяло.

"Предходните“, според мен, означава критично-оценъчен поглед към дълга серия от събития през целия период след 1989 г. през призмата на действията на главните им герои.

Иначе вълната от арести на пресните предходни може да се плиска дълго в подножието на планината, а същинските злодеи на прехода да си останат во веки веков по нейния хребет.

Олигарсите и недосегаемите са вече описани в стотици статии и най-малко в една дузина книги. Сигурно по голям процент от тях има и небезинтересни полицейски разработки. До този момент сме чули не повече от 2- 3 имена на хора от тази категория, и то в рамките на предпазливо условна фразеология.

След 8 години във властта НДСВ сега остана "извън борда“ на реалната политика в страната, бившият ѝ вече лидер Симеон Сакскобургготски като че ли доста се дистанцира, както от партията, така и от случващото се в България. Така ли е?

НДСВ не е в парламента, но той не е изчерпателен еквивалент на реалната политика. НДСВ се съпротивлява храбро и тъжно на обстоятелствата от последната изборна кампания и ще се бори отново да получи парламентарно представителство. Това е битка за съхраняване на "центъра“ в българската политическа система, за реабилитация на либералната философия, за предотвратяване на щетите, които отново биха нанесли на българските граждани двуполюсния модел, домашния национализъм и популизма от софийските предградия.

Как виждате политическата конфигурация в страната до края на тази година и следващата? Допускате ли по-сериозна дестабилизация на правителството и при какви условия?

Упражнението е с повишена трудност и точно затова в този момент при НДСВ идват изключително скромни и качествени хора. Те са извън хипнозата на властта, която обикновено си прави лоши шеги с партиите без изключение.

Смятате ли, че лидерът на ДПС е бил достатъчно наясно с окаяното състояние на хазната и предстоящото задълбочаване на кризата, когато в изборната нощ през юли 2009 прогнозира, че правителството на Борисов ще изкара най-много една година.

Лидерът на ДПС е винаги добре информиран. Понякога без дори да прави допълнително усилие. Сигурно умее да наблюдава действията на другите играчи проникновено и да се досеща за най-съкровените им трепети, въпреки тяхното актьорско престараване. Едва ли в изборната нощ обаче г-н Доган е търсил проста релация между впечатленията си за българските финанси, предстоящата криза и ранната симптоматика за управленската кондиция на ГЕРБ.

По-вероятно е прогнозата за едногодишно управление да е била предназначена да изпробва самочувствието на хората от новата вълна и да отключи интрига, която днес води до известна възбуда в среди извън ДПС.

Тази ситуация за г-н Доган е доста благоприятна. Тя е и календарно ориентирана. Всеки следващ ден ни приближава до изборите за местна власт и за президент догодина. На едните той ще се представи без изненада, тоест убедително. На другите ще бъде горчиво изненадан този, който е решил, че електоратът на ДПС се е отказал от ролята си на фактор, който влияе на изборните везни в една или друга посока. Тази реалност едва ли ще се повлияе от квалифицирането на г-н Доган като коварен противник и от опита "Цанков камък“ да се превърне в топуз върху краката на доказания маратонец.

Респектът към г-н Доган очевидно е огромен и се състои от видима и невидима полусфери. Във видимата циркулират умерено агресивните, а по същество двусмислени определения за коварност, опитност и властови цинизъм. Но в невидимата полусфера на отношението към Ахмед Доган явно трайно се е настанило страхопочитание и хладнокръвно изчисляване на личната полза. Излишно е да се допуска, че министрите на ДПС няма да намерят удобни местенца около и под крилото на такъв лидер.

В каква конфигурация ще участва НДСВ на изборите догодина?

Този въпрос при нас се дискутира. Новото ни ръководство, начело с Христина Христова вече проведе срещи с няколко извънпарламентарни партии. Ще търсим контакт и с други. Допустимо е още от сега да се мисли за някакъв тип обединяване на центристки, либерални и дори пролиберални формации. Недоволните от старта на ГЕРБ не са малко.

Расте броят на гражданите, които са меко казано озадачени от хард стилистиката на двамата големи в кабинета. Не са казали своята дума автентичните герои и жертви на малкия и средния бизнес, на доказаната интелектуална и академична среда, както и най-последователните правозащитници.

Социални групи и цели съсловия, които бяха свикнали да дишат дълбоко в периода на най-резултатната либерална политика, сега се гърчат. Всички те рано или късно ще потърсят представителство и алтернатива. В трансформирането на обществените нагласи амбициозната политика може успешно да се намесва и да ги управлява, но това обикновено не е безкрайно дълго.

НДСВ все по-категорично ще се намесва в обществените процеси. Просто не сме съгласни хората от сутрин до вечер да слушат един и същ разказ за вчерашния ден, разказ претенциозен и непълен, а и гарниран със заплахи и посредствена сугестия.

Доколко сериозна е заявката бившият еврокомисар Меглена Кунева да бъде издигната като кандидат на НДСВ за президент? Ще бъде ли търсена подкрепа от БСП и ДПС?

Меглена Кунева е от много гледни точки особен случай за кандидат за президент. От една страна тя има и собствен електорат, който не свързва себе си непременно с НДСВ. От друга страна огромен шанс да се съхрани в представите на мнозинството българи, тъй като досега беше извън водовъртежите на всекидневната българска политика и не бива да очакваме да се потопи в тях.

Новата ѝ длъжност на политически съветник на еврокимисаря по транспорта още повече означава, че тя ще продължи изграждането на образа си на надпартиен, обективен и дори технологизиран субект на прагматични и полезни функции. Тя самата има вътрешна предразположеност към балансирано и общоприемливо поведение. Притежава надпартиен рефлекс, който много би ѝ помогнал в предизборна кампания за президентския пост.

Тя ще бъде интересен и свеж състезател. Аз няма да бъда от онези, които ще настояват непременно за клетва пред партийния олтар, а ще се радвам, ако се включи смело в президентската надпревара. Тя ще може да формира подкрепа за себе си и от неочаквани пространства и части от българския граждански спектър.

Каква прогнозирате, че ще е ролята на президента Първанов в политическия живот след изтичане на мандата му?

Президентът Първанов след мандата си ще бъде главният двигател на един проект, който няма как да се определи по друг начин, освен като лявоцентристки. На тази писта навалицата обаче нараства. Там вече е и Татяна Дончева, която със светкавично движение може да го преобразува в партия. Там е Кръстьо Петков с неговата лейбъристка идея. Там са и по-малки формации, които до този момент са гравитирали около БСП.

Основните електорални сегменти около проекта на президента могат да се представят по следния начин: Един, двама верни на него генерали трябва да поведат към него 100 000 резервни офицери, генерали, сержанти.

Добре познатите ни Иван Гранитски и акад. Антон Дончев ще са в челото на колоната на интелектуалците, писателите, академиците. Евентуално и Нешка Робева, ако не тя, някой снажен щангист ще поведе колоната на спортистите и носталгичните спортни деятели.

Патриотичният сегмент може да се търси под покрива на новото ВМРО-НИЕ.

И естествено ще бъде абсорбирана една много голяма част от твърдото ядро на БСП. Последното бе проверено в подписката против импийчмънта на президента.

От стратегията на Георги Първанов има още по-интересен ъгъл. Абсорбирайки сили под знамето на своя проект, той едва ли ще предпочете местата, откъдето ги е привлякъл, да опустеят. Нищо чудно да видим един римейк на една "Нова левица” или "Коалиция за България” с ново име и нов лидер – той, и вероятно нов тип вътрешно-коалиционни отношения, които го правят почти толкова стабилен, колкото Борисов в ГЕРБ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

95 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. aahasfer
  #96

  баща на престъпник,скрит услужливо в българското посолство в Мадрит!Същата стока си като жабата от която се възторгваш!

 2. Kman
  #95

  ... защо избра да се шмугнеш под крилото на Доган? Преориентирай се докле е време...

 3. сеизмограф
  #94

  много добре си го казал,мили пръдльо.Само едно малко нещо липсва-истината.Ама забравих,че ти не я обичаше.

 4. елате ни вижте
  #93

  На тоя сина му не беше ли арестуван навремето в Испания за сводничество ?Такъв човек ли ще ми говори за морал ?

 5. blue
  #92

  че е наглец-такъв си е, ама че Мадрид се пише с Д-и това е факт

 6. десен
  #91

  не бих могъл да квалифицирам този политически играч по друг начин

 7. Кушлев
  #90

  кой отърва сина му от затвор за търговия с жени

 8. без значение
  #89

  парфюмиран,сресан,костюмиран,грамотен,образован,високопоставен Боклук

 9. Мокеле-Мбембе
  #88

  По маняшката употреба на прилагателни към всяко съществително и на наречие към всяко сказуемо Станимир Илчев има единствен конкурент - д-р Николай Михайлов.Пушека им диша Лютфи Местан.Служат за гавра с начетената публика.

 10. blue
  #87

  на най-гнусноватата част от политическия бг спектър-алчни,безскрупулни,готови да лижат помията на цар-пъдар-изтъргувал спомена за един цар за дървен материал, крал под закрилата на тези, чиито бащи поругаха гроба на баща му...Илчев, бих се изхрачил на кубето ти-ще ти платя, направи ми това удоволствие!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.