Докато текат ремонтите ще се движим шахматно по магистралите

И вторият мандат на ГЕРБ може да не стигне за опасните виадукти

Министър Лиляна Павлова гледа ямата на виадукта "Елещница" на магистрала "Хемус"

Докато текат ремонтите на старите и опасни участъци на магистралите "Тракия" и "Хемус" ще се движим шахматно по тях. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на инспекцията на критичните участъци. Тя изпълни стриктно заръката на премиера Бойко Борисов и отведе журналисти да видят в какво трагично състояние са виадуктите.

Ремонтите започват в понеделник и ще приключат до 1 юли, за да няма задръствания към морето по време на активния туристически сезон, каза Павлова.

Ще има обаче две изключения – за виадуктите на 61-ви и 67-и километър на магистрала "Тракия", като техният срок за изпълнение ще бъде по-дълъг, допълни регионалният министър без да уточни кога ще приключат. "Спешните, аварийни" ремонти на двата виадукта започнаха по време на първия мандат на ГЕРБ след земетресението в Перник през май 2012 г. С новото отлагане не е ясно дали ще приключи и през втория мандат на ГЕРБ. Изтъкваната причина за непрекъснатото им отлагане е липсата на пари.

Въпреки че ремонтите по "Тракия" трябва да са приключили до 1 юли, трафикът по това направление към морето ще е затруднен още от София, тъй като от понеделник започва ремонт на бул."Цариградско шосе" в столицата, който ще продължи до средата на септември.

В сряда правителството отпусна до 100 млн. лв. за ремонта на 80 км от старите участъци на "Тракия" и "Хемус". В четвъртък сутринта графикът на ремонтните дейности беше чертан заедно с премиера Бойко Борисов в кабинета му в Министерския съвет.

"Направили сме го по 10 км, по 10 км, по 10 км, така че да няма задръствания и повече спекулации по темата", каза вчера Борисов.

Ремонтите тръгват от виадукта "Елещница" на "Хемус"

Ремонтите ще тръгнат още в понеделник с най-опасния участък при виадукта "Елещница" на магистрала "Хемус", който е на 5 километра от София.

От края на януари едната лента за движение е затворена заради огромна фуга на моста. Това предизвика километрични задръствания по време на великденските празници.

Днес журналистите бяха свалени под виадукта и през дупката се виждаше слънчевото небе.

"Състоянието му не само е аварийно, а е опасно за движение, защото разрушаването на асфалтовата покривка и бетонната плоча е застрашаващо. Това беше и причината този мост да бъде затворен още от края на януари. Сега след приключването на зимния сезон започва работата по него", каза министър Павлова. Тя поясни, че ремонтните дейности ще засегнат и основата на моста, която има нужда от нова хидроизолация.

По време на ремонтите движението ще се организира "шахматно", за да може да се прехвърля от едната в другата лента", уточни министър Павлова .

Виадуктът "Елещница" е пуснат в експлоатация през 1980 г. и от тогава не е ремонтиран.

Основно ремонтират 51 км от магистрала "Тракия"

Три участъка от магистрала "Тракия" ще бъдат основно ремонтирани.

Единият е край София – от 5-ти до 10-ти километър, другият е в района на Пазарджик от 60-ти до 90-ти километър и последният е край Пловдив - от 119-ти до 135-ти километър.

Ремонтните дейности са планирани така, че на 1 юли да са приключили, обеща министър Павлова.

В понеделник започва и ремонтът на бул."Цариградско шосе" в София, който ще продължи до средата на септември.

В същото време продължава и строежът на магистрала "Марица" към турската граница. За края на май е предвидено да бъде пуснат участъкът от Димитровград до Харманли. Да пререже лентата се очаква да пристигне еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу.

Така на практика в най-натоварения сезон пътят към Цариград ще бъде в непрекъснати ремонти. Като прибавим и турските гастербайтери могат да се очакват сериозни задръствания.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?