Докато "Турски поток" буксува, Русия заговори за нов газов договор с Украйна

Докато "Турски поток" буксува, Русия заговори за нов газов договор с Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин е възложил да започнат преговори за продължаване преноса на газ през Украйна и след 2019 година, което се тълкува като удар срещу плановете за строеж на газопровода “Турски поток“.

В петък вечерта шефът на руския газов монолист “Газпром“ Алексей Милер разкри поръчението на президента Путин, което показва огромна промяна на позициите му за по-малко от месец. В началото на юни Путин говореше как "Турски поток" ще поеме преноса на руски газ към Европа и поиска страните от ЕС да си построят насрещна инфраструктура, защото газът няма да бъде внасят през Украйна, съобщава сайтът “Дневник“.

Другият заобикалящ Украйна газов проект е "Северен поток 2" през Балтийско море, но и там няма договорка с купувачите и не е сигурно, че след 4 години съоръженията ще са готови и ще са достигнали обявената от Москва мощност.

"Казват, че има някакъв коварен план на "Газпром" за прекъсване на транзита през Украйна... дайте да внесем малко яснота. Има си действащ договор за пренос през украинска територия до края на 2019 година. Има я и активната, или бих казал непримиримата, позиция на Украйна да включи в този договор неприемливи за нас условия", каза Милер след събранието на акционерите на "Газпром".

“Газпром“ се обявява против желанието на Украйна да вдигне транзитната такса от 2.7 на 5 долара за 1000 куб. м.

"Както за "Газпром", така и за европейските му клиенти е рисковано към 2020 година да останат без възможност за пренос на газ през Украйна", казва пред РБК анализаторът от UBS Максим Мошков, цитиран от “Дневник“. Той допълва, че "Турски поток" и "Северен поток 2" могат да бъдат добро допълнение към основния коридор, но не могат да го заместят изцяло.

Позицията на Милер се разглежда и в светлината на предстоящото следващата седмица тристранно заседание по украинския газов въпрос между Русия, ЕС и Украйна. Той казва, че е готов да обсъжда продължаване на съвместната работа и след 2019 година, но не вижда изгодни предложения.

Русия трябва да калкулира и значителните разходи за заобикаляне на украинското трасе. Общите разходи за “Турски поток“ и “Северен поток“ се изчисляват на близо 30 милиарда долара.

Едновременно с това е ясно, че отношенията на Русия с Турция не вървят добре, коментира "Ройтерс". Турската енергйната компания "Боташ" (BOTAS) може да подаде иск срещу "Газпром" в арбитражен съд, ако до понеделник не бъде подписано двустранно споразумение за цената на газа, казва източник от енергийния сектор на Турция.

В петък агенцията допълни, че имало принципно споразумение цените на природния газ за Турция да бъдат намалени с 10.25%, но формално нищо не е подписано. Източникът ѝ посочва, че във въпросното споразумение е записано, че намаляването на цената ще се обсъжда в рамките на 6 месеца, които изтичат на 29 юни. "Ако до нощта на 28 срещу 29 юни няма подписан договор, Турция може да отнесе въпроса пред международен арбитраж", съобщава източникът на “Ройтерс“. Основният аргумент на Анкара е, че плаща по-висока цена за руския газ, отколкото е средната за ЕС.

Друг високопоставен източник от турската енергетика казва, че всичко е свързано с преговорите за "Турски поток". Турция е дала разрешението за проучвателна работа по първата тръба на "Турски поток", но това не удовлетворява Русия. Руснаците очакват много повече, за да подпишат отстъпка в цената на газа от 10.25%.

Русия иска реалното строителство да започне незабавно и горивото да потече по първата тръба от "Турски поток" през декември 2016 година.

В петък Сърбия обяви, че още не е взела решение да участва в продължението на "Турски поток" през Балканите, защото преговорите с Русия вървят много трудно. Сръбският посланик в Москва Славенко Терзич определи като "голяма загуба" за Сърбия идеята за газопровод през България, Румъния, Унгария и Словакия до Централна Европа като продължение на т.нар. "Турски поток".

Алексей Милер е цитиран да казва от агенция “Прайм Новости“, че е готов да предложи на европейците нов формат на взаимоотношенията - газов аукцион. Тази търговска стратегия няма да е алтернатива на дългосрочните договори, а ще е допълващ механизъм на европейския пазар. Първият аукцион за руско синьо гориво може да се състои през септември в Санкт Петербург. "На този аукцион ще бъдат предложени около 3 млрд. куб.м. газ, разбити на 120 лота", поясни Милер.

Така руснаците търсят оптимална схема за работа в условията на краткосрочни сделки, която ще позволи гарантирана възвращаемост на инвестициите и застраховка от антимонополно преследване от ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес