Докато управляващите се готвят за пълен мандат, ГЕРБ зове за нови избори

Борисов предрича спиране на еврофондовете, Станишев му отговаря с програма за най-бедния Северозападен регион

Сн.БГНЕС

Докато управляващите от БСП и ДПС се готвят да управляват четири години, лидерът на най-голямата опозиционна партия ГЕРБ Бойко Борисов призова за нови избори и "вече както ни подреди народът, да седнем и да говорим разумно".

Лидерът на БСП и европейските социалисти Сергей Станишев обяви, че кабинетът на Пламен Орешарски ще се опита да компенсира на най-бедния регион Северозапдния със специална програма в договора за партньорство с ЕС за следващия програмен период, след като е бил забравен от правителството на Борисов. Той пък му отговори, че ако нещата продължават да вървят толкова зле, през февруари-март еврофондовете ще бъдат спрени.

Станишев, заедно с премиера Пламен Орешарски и половината министри, имаха среща с кметове, подкрепени от БСП, във Враца в петък и събота. На сбирката са били обсъдени още приоритетите на правителството и проектобюджета за 2014 г.

В същото време Борисов, заедно с депутати от ГЕРБ, обиколи Русенска област. Те посетиха селата Щръклево и Дряновец, където участва във водсвет по случай обновената църква "Св. Димитър". За ремонта на храма ГЕРБ е дарила 5000 лева, а още толкова са били отпуснати и от кабинета на Борисов.

Северозападният регион – с отделно подпомагане от еврофондовете

Най-бедният регион в целия Европейски съюз – Северозападният ще има специално подпомагане чрез еврофондовете през новия програмен период 2014-2020 г., обеща Сергей Станишев. Това ще стане чрез инициативата – "Интегрирана териториална единица", която ще се приложи за първи път. Инициативата представлява програма за прилагане на интегриран подход и цялостна политика за решаване на икономическите, социалните и инфраструктурни проблеми на района чрез използване на всички оперативни програми, обясни Станишев.

По думите му предложението на правителството на Орешарски е опит да се компенсира това, че предишното управление не е поискало допълнителни средства, извън тези за оперативните програми, за наваксване на изоставането на най-бедния район в България и целия Европейски съюз, както са направили други страни-членки на ЕС.

Според Станишев срещата с кметовете е "отпушила" натрупаното напрежение в местната власт и е възстановила диалога с изпълнителната и законодателни власти. Правителството на Орешарски е отворено за такъв диалог и е решено да се отнася към представителите на местната власт равноправно и равнопоставено, каза Станишев. Не е ясно обаче защо тогава правителството не се срещне със всички кметове заедно.

Кметът на Враца Николай Иванов, който беше домакин на срещата, посочи, че е удовлетворен от заявеното намерение от вицепремиера Зинаида Златанова да бъде извършен одит на всички наложени финансови корекции на общините. Проблемът е изключително сериозен за местната власт, която има да плаща над 50 млн. лв. заради допуснати нередности по европейски проекти.

Кметът на Търговище и заместник-председател на Националното сдружение на общините Красимир Мирев посочи, че са поискали от централната власт всяка промяна в законите, с която общините се натоварват с допълнителни дейности да бъде разглеждана в контекста на това колко ще струва и с какви кадрови и ресурси ще бъде осигурено изпълнението.

Станишев в ролята на дама, а Орешарски - като пощальон

В същото време в типичния си стил Бойко Борисов направи разбор на политическата обстановка като сравни Станишев с "дама", а Орешарски – с "пощальон". За пореден път Борисов повтори, че ГЕРБ е първата партия в новата история, която печели за втори път избори, след като е управлявала.

"А какво се получи – третата политическа сила ДПС определя кой да е министър и какво да се случва в България. Най-малката – четвърта политическа сила – "Атака", крепи БСП и ДПС и те зависят от Волен Сидеров. На Сергей Станишев му остава единствено БСП да е в ролята на дама, като го казвам с извинение към симпатизантите им", каза Бойко Борисов пред около 300 души в Щръклево, предаде "Фокус".

След това Борисов обясни как управляващите лъжат хората за всичко и продължават да ги лъжат – за поевтиняването на тока, за строежа на втора атомна в Белене и за разкриването на нови 250 000 работни места.

"Сергей Станишев е бил премиер, защо след като сега е голяма криза и го е работил това, не стана той премиер, а даде на Пламен Орешарски, защо се държи като дама? Кого лъжат сега, че управлява Орешарски? Управляват Ахмед Доган и Сергей Станишев. Премиерът Пламен Орешарски ходи да ги пита за всичко като пощальон. Те управляват всичко и решават всичко", заключи лидерът на ГЕРБ.

Според Борисов, когато "спрем да избираме комунистите на власт, тогава народът ще просперира". "Не може 20 години да избираш все децата на политбюро да ни управляват. Докато го правите, все ще ви лъжат и ще продължават да взимат заеми, които всички ние после плащаме", каза Борисов.

Той изброи видимите успехи на ГЕРБ - метро, нови жп линии, магистралите "Люлин", "Тракия", "Хемус". "А какво ще ни покажат след този кабинет? Нищо. Сега взеха 1 млрд. лв. заем, за да подкупват социалните слоеве, да си купуват време. Само, че после всички ще плащаме от нашите пари подаръците на Орешарски", заяви още Борисов в село Щръклево.

Като гледам как вървят, февруари-март сигурно ще ни спрат еврофондовете

Лидерът на ГЕРБ смята, че един ден Волен Сидеров ще трябва да обяснява защо не иска избори, а "държи ДПС на власт".

"Сидеров има редкия шанс, ако се отдръпне от това правителство, действително да направи нещо добро. Независимо от големите обиди, които е сипал към мен, Волен Сидеров е умен мъж", похвали го Борисов, който по време на своето управление се опита да разбие парламентарната му група, като субсидията на напусналите депутати от "Атака" минаваше през касата на ГЕРБ.

Борисов прогнозира, че с темповете на работа и гафовете, които правят управляващите, държавата ще върви зле.

"Ще ни трябват после, като се върне ГЕРБ на власт, поне 2-3 години да се оправим. И хората ще се ядосват, че не даваме пари за всичко, което искат. Но докато си избират Ахмед Доган и Сергей Станишев да ги управляват, те ще теглят заеми, а народа ще ги връща. Другият път е като в Гърция – фалираш държавата и после се молиш на всички за пари. Като гледам как вървят, февруари-март сигурно ще ни спрат и еврофондовете заради всички провали на това вредно правителство. Откриха каквото ние построихме и сега вече не правят нищо. Затова на изборите хубаво мислите за кого гласувате и кого избирате", посъветва Бойко Борисов събралите се около 300 души в селската зала.

Напътствия към съпартийците да са близо до хората

Бойко Борисов се обърна към депутатите на ГЕРБ от Русе и кметовете от региона като ги призова партията да стои близо до хората.

"Ще им помагате с всичко, което можете, за да решавате проблемите на хората на местно ниво, съдбата на всеки човек е важна за партията. Кметовете и съветниците да се срещат с всички хора и да им помагат. Всеки човек ни е важен, защото ни вярват, вярват в каузата", завърши лидерът на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?