Докато защитавал професура, Божидар Димитров успял да спаси горящ архив

Божидар Димитров

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров организирал спасяването на горящ архив точно по време на защита на професурата си, съобщи самият той пред Агенция "Фокус".

Според разказа на Димитров, вчера (вторник) му се е обадил по телефона "българският патриот Марсело Рубен Зафиров", който му казал, че в кв. "Лозенец” до неговата къща се е запалила стара къща и при разчистването на отломките в развалините се виждали обърнати сандъци със стари хартии и снимки.

Изкушен от историята, младежът спрял за момент багерите и видял, "че се касае за документи, свързани с видния български офицер и политик полк. Христо Димов Калфов”, разказа още Божидар Димитров.

Точно по време на обаждането Божидар Димитров защитавал професорска титла, но въпреки това успял да телефонира в НИМ и да нареди да се изпрати създадената и постоянно действаща към музея група за бързо реагиране, която успяла да събере 3 сандъка, представляващи архива на въпросния български политик.

При първоначален преглед на развалините на къщата била открита и офицерската униформа на полковника от времето на Първата световна война.

Между документите са открити и много снимки с видни български и световни политици, една от които е с италианския диктатор Мусолини от началото на неговото управление.

"Снимката, запазена и поставена в рамка, е датирана в Рим на 15 октомври 1923 година", каза Божидар Димитров.

Работата по преглеждането и подреждането на документите продължава и в сряда.

Божидар Димитров не съобщава обаче как е преминала професорската му защита.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?