Доказан е птичи грип у намерената във Варненско мъртва птица

Пробите от мъртвата птица във Варненска област са показали, че става дума за високо патогенна инфлуенца H5N1 или птичи грип. Изводът е на базата на анализа на лабораторията в Националния диагностичен научно-изследователски ветеринарно-медицински институт (НДНИВМИ) към ветеринарно-медицинската служба (НВМС), съобщиха в четвъртък от земеделското министерство.

Случаят е единичен, но са разпоредени допълнителни превантивни мерки в района. В началото на седмицата Регионалната лаборатория за диагностика на инфлуенца по птиците във Варна установи положителен резултат за високо патогенна инфлуенца по птиците H5N1 при птица от вида "обикновен мишелов", припомнят от министерството.

Мишеловът бе намерен мъртъв в курорта "Св. Св. Константин и Елена" от ветеринарни инспектори при изпълнението на Програмата за надзор на инфлуенцата при домашни и диви птици в България.

За случая е уведомена и Генерална дирекция САНКО ("Здравеопазване и защита на потребителите") на Европейската комисия.

На интернет-сайта на НВМС са обявени телефони за сигнали при съмнение за "птичи грип". На тях гражданите трябва своевременно да съобщават за повишена заболеваемост и смъртност при домашните птици или при открити мъртви диви птици.

Споделяне

Още от България