Доказана е връзка между Зика и повишения риск от рядка неврологична болест

Доказана е връзка между Зика и повишения риск от рядка неврологична болест

Френски учени заявиха, че са доказали връзка между вируса Зика и синдрома на Гилен-Баре, предаде Ройтерс.

Това означава, че в засегнатите от епидемия на Зика страни скоро ще нараснат случаите на редкия автоимунен синдром, отбелязва агенцията.

При синдрома на Гилен-Баре имунната система напада част от нервната система. Той обикновено се развива няколко дни след излагането на вирус, бактерия или паразит.

Ретроспективното изследване анализира данни от епидемия на Зика във Френска Полинезия през 2013 и 2014 г., съобщават изследователите, ръководени от Арно Фонтане от френския Институт Пастьор. Според тях рискът да се развие синдрома на Гилен-Баре нараства до 2,4 на 10 000 заразени със Зика. Работата на учените е от съществено значение, защото потвърждава ролята на Зика в случаите на развитие на тежката неврологична болест, подчерта Фонтане.

"Регионите, които са засегнати от епидемия от Зика, вероятно ще станат свидетели на значително нарастване на броя на пациентите с тежки неврологични усложнения и, ако е възможно, трябва да подобрят възможностите на здравните си заведения за прием на пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение.

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че разпространението на пренасяния от комари вирус Зика е международен здравен проблем. Това предупреждение се основава на данни, свързващи Зика с родилен дефект, известен като микроцефалия, при който децата се раждат с малка глава и недоразвит мозък, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?