Доказано: Контактите с извънземни са невъзможни

Доказано: Контактите с извънземни са невъзможни

Група американски астрономи под ръководството на Франк Дрейк са стигнали до извода, че ако жителите на Земята получат сигнали от извънземна цивилизация, извънземните вероятно вече ще са мъртви, пише изданието Science News.

Изследователите са изчислили площта на тази област от галактиката, през която трябва да преминават извънземните сигнали. По думите на Дрейк, цивилизациите се раждат и загиват с постоянна скорост, но радиосигналите, отправени от тях, продължават да се разпространяват по Млечния път във всички посоки. В резултат на това по-голямата част от галактиката се оказва запълнена с послания от мъртви извънземни.

Диаметърът на Млечния път е сто хиляди светлинни години, като слънчевата система е разположена на 26 хиляди светлинни години от центъра на галактиката. Учените предполагат, че мнозинството развити цивилизации, способни да отправят радиосигнали, не съществуват по-дълго от 100 хиляди години. Ето защо шансовете да бъдат получени послания от извънземни, които в момента все още съществуват, са много малки.

Човечеството отправи сигнали в космоса от около 80 години, поради което радиовълните от Земята са покрили по-малко от 0,001 процента от площта на галактиката.

Още през 1960 година астрофизикът Франк Дрейк е предложил едноименната формула, позволяваща да се оцени броят на високоразвитите цивилизации във вселената. Съществуват различни решения на това уравнение, значението на повечето параметри във формулата обаче се основава на предположения.

Споделяне

Още от Общество

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?