Доказано: Нападателят във Виена е действал сам

Доказано: Нападателят във Виена е действал сам

Видео доказателства потвърждават теорията, че извършителят на нападението във Виена е действал сам, каза днес австрийският вътрешен министър Карл Нехамер, цитиран от Ройтерс.

Словашкото разузнаване е уведомило Австрия за опита на нападателя да купи боеприпаси, но информацията за симпатизиране на групировката "Ислямска държава" се е загубила при проблеми с комуникацията, заяви Нехамер. По думите му независима експертна комисия ще проучи какво се е объркало.

Двама граждани на Австрия, един на Германия и един на Северна Македония са били убити при терористичното нападение във Виена в понеделник, заяви полицията, цитирана от ДПА.

От 23-мата ранени повечето са австрийци, но има и граждани на Германия, Словакия, Босна и Херцеговина, Люксембург и Афганистан. Трима от тях все още са в интензивно отделение, но в стабилно състояние.

Швейцарските власти заявиха днес, че двамата мъже, арестувани вчера близо до Цюрих, са били "очевидно приятели" на нападателя и са се срещали "лично" с него. Полицията разследва какви точно са били отношенията им с атентатора. Срещу двамата има започнати наказателни дела през 2018 и 2019 г., като единият е заподозрян по едно от тях, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа