Доклад до Брюксел скара следствието и кабинета

Скандал избухна между следствието и правителството заради редовния шестмесечен доклад на България за изпълнението на ангажиментите по предсрочно затворената глава 24 "Правосъдие и вътрешни работи" от преговорите с Европейския съюз. Според следователите, без да бъдат питани, в секретен доклад правителството е поело ангажимент за закриване на следствието. За да изглажда напрежението в четвъртък министърът на правосъдието Антон Станков ще се срещне с директора на Националната следствена служба Ангел Александров.

Следствието не се закрива, само остава без работа

В доклада до Брюксел кабинетът се ангажира силно да редуцира работата на следствието като 97 процента от делата ще бъдат прехвърлени към дознателите в МВР до края на годината, а само 3 процента ще се поемат от следствието. До юли 2004 г. в МВР ще има общо 1100 обучени дознатели. Годишно те можели да поемат по 23 тежки престъпления всеки, се отбелязва в документа, писа днес в. "Сега".

От министерство на правосъдието и от МВР категорично отрекоха докладът да е секретен, както и да се предвижда закриване на следствието.

От кабинета на министъра на правосъдието Антон Станков поясниха за Mediapool, че става дума за отчет, в който е поет ангажимент за "по-ефективно досъдебно производство". Това означава органите на досъдебното производство да се преструктурират по европейски модел, където те са извън съдебната система.

При затварянето на глава "Правосъдие" от преговорите с ЕС са направени препоръки ефективно правораздаване да постигне като се използват най-добрите европейски модели за мястото на следствието в съдебната система - дали то да продължи да бъде в съдебната система или да бъде извадено и да бъде на пряко подчинение на МВР. Това разясни днес и шефката на комисията за промени в конституцията Камелия Касабова пред БНТ, която обаче не се ангажира с категорично становище по казуса.

Заради редовния доклад как изпълняваме препоръките Антон Станков и министърът на евроинтеграцията Меглена Кунева пришпориха парламента да гласува поправки в съдебния закон, за да отчете напредък в изпълнението на съдебната реформа пред Брюксел.

Още при затварянето на глава 24 миналата година бе обявено, че ще се върви към редуциране на дейността на следствието, което ще работи само по случаи на шпионаж, предателство, диверсия, вредителство, пропаганда срещу мира и нарушаване правилата на войната, каквито дела напоследък няма. В 3-те процента разследвания за следователите са и прегрешенията на непълнолетни, чужденци и на хора с имунитет.

Този вариант е многократно обясняван от представители и на Министерство на правосъдието, и от МВР. Той е и единствено възможен за момента, защото мястото на следствието може да бъде променено само от Велико Народно събрание.

Според цитирания в "Сега" доклад, следователите ще бъдат отрязани от дела с поправки в НПК. Като останат без работа, на практика ще бъде обезсмислено съществуването на самостоятелните следствени служби в рамките на съдебната власт.

Секретен доклад за ограничаване дейността на следствието не съществува, има редовен доклад-мониторинг, обяви министърът на вътрешните работи Георги Петканов.

По повод твърденията, че почти всички правомощия на следствието се прехвърлят на МВР, министърът отбеляза, че и сега 80% от разследванията се водят от дознателите към МВР.

МВР няма правомощията и не може да закрие следствието, каза Петканов, и съобщи, че на заседанието си в четвъртък сутринта правителството ще разгледа доклада и едва тогава той ще бъде пратен в Брюксел.

Следователите алармират за нарушение на конституцията

Междувременно от кабинета на министъра на правосъдието Антон Станков съобщиха, че утре в 14 часа, след заседанието на кабинета, министърът ще се срещне с шефа на Националната следствена служба Ангел Александров и заместниците му. Срещата е уговорена след като днес е бил повдигнат въпросът за задкулисния доклан на заседанието на Висшия съдебен съвет.

Говорителката на ВСС Светла Иванова съобщи, че идния вторник съветът ще обсъди писмото на шефа на НСлС. Според източници от правителството тогава докладът вече ще е изпратен в Брюксел.

Поетите от името на държавата ангажименти на практика суспендират чл. 128 от конституцията - че следователите осъществяват предварително производство по наказателни дела, е реагирал с писмо до ВСС шефът на следствието Ангел Александров.

Поръчителите на доклада искат да наложат волята си на парламента под прикритието на "евроизискване", смятат следователите. В писмо до вицепремиера Пламен Панайотов се посочва, че в изготвянето на доклада изобщо не са участвали следователи.

В НСлС разбрали за документа миналия петък. В серия от интервюта през почивните дни защитници на следствието изтъкнаха уникалността на българския модел - органите на досъдебното разследване да са в рамките на независимата съдебна власт.

Следователите, подкрепени от шефа на Върховния касационен съд Иван Григоров и президента Георги Първанов обаче се обявиха в защита на разследващите органи. Държавният глава коментира в събота, че заинтересовани среди в България внушават идеи за съдебната реформа на комисарите в Брюксел.

Съдии и юристи пък изразиха опасения, че ако следствието премине към МВР, може да се оказва натиск над следователите, граничещ с нарушаване на закона. Появиха се идеи да се търси друго място на звеното в изпълнителната власт, но извън МВР.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?