Доклад на ЕК разсея опасенията за наплив на работници в ЕС от новите членове

"Старите" членове на ЕС не бива да се боят от евтината работна ръка от новоприетите страни. Това се посочва в доклад на Европейската комисия (ЕК) за ефекта от разширяването през 2004 г. върху трудовия пазар на съюза, цитиран от Ройтерс в сряда. Според агенцията посланието на ЕК обаче няма да бъде чуто от големите страни членки на "стария" ЕС, които продължават да се страхуват от нахлуването на евтина работна ръка от новите членове на съюза.

В доклада ЕК се въздържа от препоръки за премахване на ограниченията за работа, които повечето "стари" членове на ЕС наложиха на осем от присъединилите се към него на 1 май 2004 г. страни - Полша, Унгария, Чехия, Словения, Словакия, Естония, Литва и Латвия.

В документа се отбелязва, че страните, които веднага отвориха трудовия си пазар за жители на новоприетите страни - Великобритания, Дания и Швеция - са имали полза от това. Призовават се останалите членове на съюза да обмислят дали все още са необходими някои ограничения - като разрешителни за работа и квоти.

Потокът от работници между ЕС-10 и ЕС-15 е твърде ограничен и просто не може да се отрази на трудовия пазар на ЕС-25 като цяло, се посочва в доклада, изготвен от европейския комисар за заетостта, социалните въпроси и равните възможности Владимир Шпидла, който е бивш чешки премиер.

Според дипломати, цитирани от Ройтерс, въпреки заключенията на доклада Германия, Франция и Италия ще запазят ограниченията, които могат да останат в сила до 2011 г.

През седмицата Испания се присъедини към Финландия, като обяви, че се готви да отвори трудовия си пазар през май.

"Старите" членове на ЕС имат право да ограничават достъпа до техния трудов пазар за жители на новоприетите страни за период до 7 години. Този период е разделен на три фази - двегодишна, тригодишна и отново двегодишна, след края на всяка от които ЕК прави оценка на положението и страните членки решават дали да удължат срока на ограниченията.

Според доклада работниците от новоприетите страни не са изместили колегите си от старите членове на ЕС, предизвиквайки увеличаване на безработицата сред населението на приемната страна.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?