Доклад на ООН разкрива как Иран заобикаля санкциите

Поверителен доклад, съставен от експерти на ООН, разкрива методите, с които Иран си служи, за да заобикаля наложените му санкции заради неговата ядрена програма. В него се описва как титанови тръби се скриват в стоманени и как доставки за иранската петролна промишленост се използват като прикритие за получаване на части за ядрен реактор на тежка вода, предаде Ройтерс.

Автори на доклада са експертите на ООН, които контролират спазването на санкциите, наложени от Съвета за сигурност срещу иранския режим. В него се казва, че опитите на Техеран нелегално да си достави материали за своите спорни ядрени и ракетни програми може да са понамалели заради преговорите, които той води за дългосрочно споразумение със световните сили.

Според доклада обаче, който е бил предаден в комитета по санкциите на Съвета за сигурност дни преди новия кръг от преговори във Виена между Иран и шестте световни сили, възможно е и друго обяснение - че Иран просто се е научил как да надхитрява службите за сигурност и разузнаване, за да се снабди с "чувствителни" компоненти и материали.

"Доставките за мирни ядрени дейности на Иран не са забранени. Засега всичко, което Иран прави, е в съответствие с правата и задълженията по Договора за неразпространение на ядреното оръжие. За беда обаче каквото и да направи Иран, дори и с добри намерения, на него се гледа с подозрение, вместо като на нормално поведение от страна на един участник в договора", каза Хамид Бабаей - говорител на иранската мисия в ООН.

Докладът, който Ройтерс е успял да види, включва снимка на 10 титанови тръби, скрити в стоманени, които са изработени и изпратени от Китай. Те са били поръчани от базирана в Техеран компания.

Друг пример за заблуда, който експертите са наблюдавали през последните две години, е свързан с опитите на Иран да получи германски и индийски клапани за своя реактор с тежка вода в Арак - съоръжение, което се оказа "ябълка на раздора" в преговорите между Техеран и шестте световни сили. Понастоящем в Германия се разследва доставката на 1767 клапани за компанията MITEC, която попада под санкциите на ООН от 2010 г. заради работата ѝ за реактора в Арак. Според доклада на експертите за 2013 г. 1163 клапани са достигнали до компанията. Документ, свързан с клапаните и изнесен в доклада, сочи, че Иран е използвал законни доставки за своята петролна индустрия като прикритие за проекта "Арак" в нарушение на санкциите на ООН. В доклада се разкрива, че документът "е бил получен от компютъра на ирански гражданин, който е отговарял за мрежата на доставките".

САЩ и европейските им съюзници искат Иран или да се откаже от този проект, или да го трансформира в неопасен реактор на лека вода. Техеран даде индикации, че би приел такова
трансформиране.

Експертите препоръчват правителствата да упражняват по-строг контрол над фирмите, които изпращат доставките, защото те често се оказват и поръчители на части, предназначени за Иран. Тази практика по принцип не е незаконна, но според авторите Техеран може да я използва, за да прикрие крайния получател или предназначението на товара. В доклада се посочват и няколко такива конкретни примера.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?