Доклад на службите потвърждава, че кибератаките от 2015 г. идват от Русия

Интересът на хакерите бил фокусиран в референдума за електронното гласуване, обяви Плевнелиев

Доклад на службите потвърждава, че кибератаките от 2015 г. идват от Русия

Кибератаките срещу редица сайтове на държавни институции по време на местните избори през 2015 г. са дошли от организация, базирана в Русия.

Това обяви президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) в понеделник пред Нова телевизия, посочвайки, че разполага с доклад на службите по случая.

По думите му същата организация е замесена и в кибератаката срещу германския Бундестаг, която беше осъществена малко преди вота в България преди 2 години. Според Плевнелиев цел на хакерите е бил проведеният заедно с местните избори референдум за електронното гласуване.

"Защо се получи така, че Русия няма интерес да се дадат права на около 2 млн. българи в чужбина да гласуват", запита риторично Плевнелиев.

Той коментира още, че четири държави се месят в българския политически процес – Русия, Турция, Македония и Сърбия. Първите три се опитвали да влияят и в изборните процеси в страната.

"Имам съмнения, че Русия финансира български партии. Наши политици често посещават Русия, като визитите им не са съгласувани с външно министерство", добави Плевнелиев.

Както Mediapool вече писа, проверката на кибератаките, възложена на ДАНС, не доведе до образуването на разследване от прокуратурата. В официален отговор по темата от агенцията съобщиха пред Mediapool, че агентите просто са събрали информация, която е "систематизирана и обобщена и е послужила като основа за извеждане на превантивни мерки с цел противодействие на нови кибератаки".

Кибератаките срещу сайтове на ключови държавни институции започнаха на първия тур на местните изборите на 25 октомври миналата година. Тогава бяха сринати сайтовете на ЦИК, ГРАО, на министерствата на вътрешните и на външните работи, както и на финансите. Сайтът на МВР, например, бе атакуван от над 500 милиона заразени компютри.

По време на втория тур на 1 октомври имаше втора вълна от атаки срещу държавни сайтове. Хакерите успяха да сринат интернет страниците на Народното събрание, ДАНС, "Информационно обслужване", Националната агенция по приходите и Комисията за енергийно и водно регулиране, а сайтът на президентството работеше с големи затруднения.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?