Доклад препоръчва на британското правителство да се готви за Брекзит без споразумение

Лондон нямал да плаща на ЕС, а да взема от него

Доклад препоръчва на британското правителство да се готви за Брекзит без споразумение

Британското правителство е длъжно да готви планове за вариант, при който ЕС и Лондон не постигат споразумение за излизане на страната от ЕС, заяви парламентарна комисия в доклад, цитиран от Ройтерсв неделя.

По-рано премиерът Тереза Мей, коятоможе би още следващата седмица ще задейства процеса на напускане на ЕС, заяви, че ще бъде готова да си тръгне от преговорите, дори ако не е постигнато споразумение, защото "е по-добре никакво споразумение, отколкото лошо споразумение". Член 50 от Лисабонския договор позволява преговорите за излизане от ЕС да продължат до две години.

Сега Комисията по външни работи на британския парламент предупреждава, че провалът на преговорите ще бъде "силно негативен резултат", който ще доведе до икономически загуби за двете страни и ще създаде несигурност и правна бъркотия за гражданите и бизнеса.

"Има реален шанс преговорите да се провалят", се казва в изявление на председателя на комисията Криспин Блънт, член на управляващата Консервативна партия. "Затова правителството трябва да поиска от всички министерства да разработят план "няма сделка", който да определи вероятните последствия и да направи предложения за намаляване на рисковете", се добавя в изявлението.

Сред потенциалните проблеми от непостигане на споразумение са посочени внезапното връщане на митническата граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, несъответствия в законодателствата и неяснота за бъдещето на британските граждани в ЕС и на европейските граждани във Великобритания.

Лондон нямал да плаща на ЕС, а да взема от него

След Брекзита Великобритания ще поиска да ѝ бъдат върнати 9 милиарда лири (около 11 милиарда долара), които се пазят в Европейската инвестиционна банка, твърди междувременно в. "Сънди таймс", който се позовава на експертно правно заключение на адвоката от Консервативната партия Мартин Хоув.

Според него "правителството в Лондон не само няма правни задължения да плаща каквото и да било на Брюксел, а и ЕС трябва да върне на Великобритания нейният дял в капитала на Европейската инвестиционна банка".

По-рано медии, позоваващи се на европейски преговарящи, съобщиха, че ЕС планира да поиска от Великобритания да изплати 60 милиарда евро за поети по-рано задължения. По-късно британски вестници съобщиха, че премиерът Тереза Мей не планира да плаща тази "сметка за Брекзита".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?