Доклад препоръчва на ООН да смени модела за финансиране на кризи

Докладът е изготвен от група под ръководството на Кристалина Георгиева

При наличието на 125 милиона души по света, нуждаещи се от хуманитарна помощ, международната общност трябва да промени модела за финансиране, като се фокусира върху развитието и по-ефективното изразходване на средствата. Това се казва в доклад на назначена от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун работна група от деветима експерти под ръководството на европейския комисар Кристалина Георгиева, съобщи ДПА.

На работната група е било възложено да потърси систематични решения за затваряне на огромната дупка във финансирането на хуманитарната помощ, която в момента възлиза на 15 милиарда долара.

В доклада се изтъква, че понастоящем международната общност изразходва по 25 милиарда долара за хуманитарна помощ, което е 12-кратно увеличение след 2000 г. Но поради растящия брой конфликти и природни бедствия нуждата от помощ непрекъснато расте.

Кристалина Георгиева, която е вицепрезидент на ЕК по бюджета и човешките ресурси, заяви, че днешната икономика, която произвежда 78 трилиона долара брутен вътрешен продукт годишно, трябва да е в състояние да осигури финансиране. "В този наш богат свят никой не бива да умира или да живее в унижение заради липса на пари", каза Георгиева пред журналисти.

"Това е проблем, който при наличие на добра политическа воля, може да бъде решен", изрази тя увереност.

По думите ѝ подпомагането на хора в нужда е не само морално задължение, но също е в интерес на отделните държави, тъй като нестабилността в един регион може да има глобални последици.

Работната група препоръчва да бъде създаден нов глобален модел на финансиране, вместо да се разчита на малък брой дарители, и да се подобри ефикасността и прозрачността в дейността на хуманитарните организации.

Работната група е обсъдила също възможността от въвеждане на "данък солидарност", който да бъде предназначен директно за хуманитарно финансиране, върху някои стоки и услуги, главно луксозни, между които футболни мачове, таксиметровите услуги Юбер, концерти и др. Пример за това е микроданъкът върху самолетни билети, въведен в 10 страни, чрез който между 2006 и 2011 г. са били събрани 1,6 милиарда долара. Експертите обаче не са стигнали до съгласие как конкретно да изглежда този данък, съобщи Георгиева.

Работната група смята също, че тъй като повечето от конфликтите са в мюсюлмански страни, ислямските социални плащания, т. нар. задължителна милостиня, могат да играят значителна роля. По данни на Ислямската банка за развитие те възлизат на 232 милиарда до 560 милиарда долара годишно, посочва Ройтерс. Според Георгиева с част от тези средства може да се запълнят между 3 и 5 милиарда долара от финансовата дупка от 15 милиарда.

Докладът ще бъде обсъден на първата световна хуманитарна среща на високо равнище, която ще се състои през май в Истанбул. Кристалина Георгиева, чието име е споменавано сред кандидатите за следващ генерален секретар на ООН, изрази надежда, че препоръките в доклада ще дадат плодове, посочва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?