Доклад успокоява страховете за имигрантска вълна във Великобритания

Доклад успокоява страховете за имигрантска вълна във Великобритания

Слабо вероятно е да има наплив на имигранти от България и Румъния от 2014 година, когато отпадат ограниченията за британския трудовия пазар, се казва в доклад на Националния институт за икономически и социални изследвания на Великобритания, изготвен по поръчка на британското посолство в Букурещ, публикуван от в. "Гардиън" в петък.

Великобритания едва ли ще е предпочитаната страна за имиграция за българите и румънците, се казва в проучването. Експертите сочат, че тези, които идват на Острова не планират да експлоатират недобросъвестно системата на държавни помощи и обществените услуги.

В същото време в доклада се уточнява, че на този етап не е възможно да се направи точна оценка колко души от тези две страни ще дойдат във Великобритания от 2014 година. Оценките са, че е далеч по-вероятно имигрантите от България и Румъния да се насочат към Испания, Италия и в по-малка степен Германия.

Имигрантите от тези две балкански страни ще дойдат във Великобритания, за да подобрят възможностите си да си намерят работа и да повишат стандарта си на живот, а не като социални или здравни туристи, казва експертите.

Очаква се поне първоначално тези имигранти да са млади, в добро здраве и несемейни, което значи, че няма да окажат сериозно натоварване над обществените услуги или здравната система.

Докладът разсейва и страховете по отношение на българите и румънците, които в момента живеят и работят във Великобритания. Тези, които вече живеят във Великобритания, са относително малко - 26 000 българи и 80 000 румънци. В огромното си мнозинство те са на възраст под 35 години и като цяло са с малко по-добра професионална квалификация от подобни мигранти в останалата част на Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани