Говорителят на ЕК Марк Грей:

Доклад за България ще има в края на годината, но при нужда може и по-рано

Марк Грей, сн. БГНЕС

За България не е предвидено нищо извън доклада в края на тази година, заяви говорителят на Европейската комисия Марк Грей в събота пред БНР. Той обаче допълни, че Брюксел наблюдава всекидневно развитието на нещата у нас и нищо няма да попречи при нужда да има и по-рано доклад.

”Много е важно да направим разграничение между официалния доклад, какъвто правим за Румъния, и техническото обновяване на информацията за България – то не е писмено. Когато Съветът се събере да обсъди румънския доклад, ще използваме тази възможност да информираме страните-членки и за развитието на нещата в България. Това не е нито официален, нито писмен доклад. Това не е нещо необичайно. През последните години редовно сме представяли подобна информация пред Съвета под тази форма”, обясни Грей и добави, че няма точна дата за представянето на тази устна информация. Той уточни обаче, това ще е вероятно до няколко седмици, след като бъде представен румънския доклад.

”Говорим за официално експертно ниво, а не на политическо или на ниво министри”, каза още Грей .

”Става дума за експерти от ЕК, които обясняват на страните-членки как виждат нещата в този конкретен момент, става дума за работна дискусия, каквито имаме всеки ден и в Парламента, и в Съвета в различни формати - нищо извънредно и нищо специално. Не казвам, че това не е важно, но то е просто част от всекидневната ни работа със страните-членки. Това е част от процес, който позволява на ЕК да има ясна представа каква е позицията на всяка отделна страна. За нас това е важно, защото искаме, когато представим доклад, той отново да бъде единодушно приет от всички страни, включително от България и Румъния”, посочи Грей.

”Нека изчакаме експертите да направят своите оценки. Но това, което е съществено да се каже за България, е, че имаше много важни развития през последните месеци. Имаше критично важни назначения, които ние коментирахме на различни етапи. Сега представянето на по-цялостната актуализирана информация ще е възможност да покажем как усещаме нещата”, заяви още Грей, коментирайки избора на конституционни съдии и нов главен прокурор.

”Много пъти вече ясно казахме позицията си за всички дебати и противоречия, които видяхме около процедурите и хората, свързани с тези ключови назначения. Сега фокусът ни е следният – назначенията са факт, как да направим така, че те да проработят, как да гарантираме, че ще ги има резултатите, които са толкова важни и в прокуратурата, и в другите ключови институции. За нас ударението ще е там и при това представяне на актуалната информация за България. Но това е един постоянен процес. Това не е като редовен доклад, при който определяме дата, подготвяме оценката си и на тази дата я публикуваме. Това е процес в развитие”, каза Грей.

За реакциите и впечатленията на ЕК по ключовите номинации и назначения в България - за нов ВСС, за случилото се в Конституционния съд и за новия главен прокурор Марк Грей посочи, че трите избора са били различни, заради което е много трудно да им бъде дадена обща оценка.

”На различни етапи и в различна степен имаше изразени тревоги за процедурата. ЕК много внимаваше да не се ангажира с позиция или оценки за хората, които са номинирани или избрани, и това е наша постоянна политика. Това не е наша работа, това е работа на съответните институции и органи в България. Вярно е, че изразявахме тревога по различни поводи – много често, свързани с основните принципи на прозрачност, почтеност и с това дали е създадена възможност да се избира между най-добрите кандидати. Оттам нататък кой е бил избран, си е работа на съответните български институции”, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България