Докладът на ЕК през ноември ще е решаващ за членството на България и Румъния

Докладът на ЕК през ноември ще е решаващ за членството на България и Румъния

Европейският парламент обсъжда приемането на България и Румъния в Европейския съюз. Очаква се, че в сряда европейското членство на двете страни да бъде одобрено. Присъединителните договори ще бъдат подписани на 25 април - цели 20 месеца преди да България и Румъния за влязат в ЕС през 2007. Ако те не реформират съдебната система и не засилят борбата срещу корупцията, тяхното членство може да бъде отложено с една година.

Условията за двете най-нови бъдещи членки са по-строги, отколкото условията за предишните 10 нови европейски членки, които се присъединиха към Брюкселския клуб миналата година. Пред кореспондент на Би Би Си в Брюксел еврокомисарят по разширяването Оли Рен заяви, че “все още не е съвсем ясно” дали България и Румъния ще се присъединят към ЕС на 1 януари 2007 г., както е предвидено. “Но нека приемем, че е така”, добавя Оли Рен, според когото “и двете страни са на прав път, въпреки че може да се каже справедливо и честно, че България е провела значително повече реформи през последните няколко години".

Според Рен “засиленият мониторинг играе ролята на стимул за двете страни” и той се надява, те “ще могат да изпълнят критериите в течение на тази година, особено в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност”.

От думите му стана ясно, че ЕК няма да изпраща предупредителни писма в София и Букурещ, а вместо това “насърчителни послания”, които да разяснят критериите.

“През пролетта ще представим на европейските членки таблици с резултатите от наблюдението, а през ноември ще предоставим пълния си доклад и заключения от наблюдението. Това ще бъде решаващ момент за готовността на двете страни да станат членки на ЕС”, заяви Оли Рен.

Той потвърди, че Европейският парламент продължава да има дума за възможната употреба на предпазната клауза. “Ако парламентът изрази мнение в края на тази година или началото на следващата за прилагане на предпазната клауза, както вече съм казвал - и както председателят на Европейската комисия Барозу също е заявявал - ние сериозно ще обмислим позициите на парламента”, посочи еврокомисарят.

Тъй като окончателното решение за предпазната клауза е на ЕК, Рен изрази надежда да не му се налага да прибягва до нея. “Но окончателното решение е в ръцете страните-членки и България и Румъния ще трябва да ги убедят, че са готови да станат пълноправни членове на ЕС през януари 2007”, каза Рен.

Запитан вярва ли, че двете страни могат да превъзмогнат доста негативния си имидж като най-бедните кандидатки за европейско членство и, може би, най-корумпираните, Оли Рен потвърждава наличието на тези проблеми.

“Но от друга страна може да се каже, че и двете страни имат своите предимства. Сравнително добре образовано население и през последните години много бърз икономически растеж. Често се забравя, че Румъния има най-високият икономически ръст в Европа заедно с Турция. Тоест, югоизточна Европа е много динамичен район”, казва в заключение еврокомисарят по разширяването пред Би Би Си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?