Докладът на Немцов: Най-малко 220 руски войници за загинали в Украйна

Сътрудници на убития противник на Путин представиха последния му експертен доклад

Докладът на Немцов: Най-малко 220 руски войници за загинали в Украйна

Москва е похарчила над 53 милиарда рубли (1.04 милиона долара), за да подпомогне сепаратисткия бунт в Източна Украйна, където са били убити най-малко 220 руски войници. Това разкрива доклад, подготвян от убития през февруари руски опозиционен политик Борис Немцов. Докладът "Путин. Война" бе завършен от негови сътрудници и официално представен във вторник.

Така убитият противник на Путин доказва, че руски войски се сражават в Украйна.

В 11 глави от документа се посочват подробности за гибелта на руски войници по време на тайната им военна служба в Украйна, а също и за свалянето на малайзийския самолет. В доклада се съдържат свидетелски показания на руски военнослужещи, които заявяват, че Кремъл ги е изпратил да поддържат проруските сепаратисти в борбата им с украинските правителствени сили.

Идеята, че руснаците воюват с украинците и ги убиват, е изключително болезнена за жителите на Русия и те не искат да вярват на западната преса, която изнася такива факти.

През една февруарска вечер Немцов се среща със своя приятел и колега Иля Яшин и го моли да му помогне за новото му разследване – щекотливият доклад за руските военни, които тайно воюват в Украйна. След два дни Немцов беше убит в центъра на Москва, недалеч от Кремъл.

Докладът му бе завършен от група опозиционни активисти и журналисти под ръководството на Яшин. Немцов е набелязал схемата, съдържанието и "идеологията" на доклада.

В него се твърди, че през август 2014 г. край Ивайловск и на други места в Донбас (Източна Украйна) са загинали не по-малко от 150 руски войници, а в началото на т.г. в района на Дебалцево – още около 70 военнослужещи от руската армия.

Докладът от 64 страници, публикуван на сайта "Открита Русия" , е базиран на открити данни и сведения, които Борис Немцов е получил от роднини за загинали войници. На военнослужещите, които се връщат от украинския фронт, не им е позволено да публикуват своите истории. Обикновено роднините им получават пари, за да пазят мълчание.

Документът съдържа изчерпателни доказателства за руската военна намеса в Украйна.

Това е последния проект на критика на Кремъл, който използва общодостъпна информация, публикувани в медиите разкази на очевидци, сведения от анонимни източници в Москва и интервюта с роднини и познати на убитите войници, обрисувайки картина, която противоречи на твърденията на Москва, че в Украйна не се бият редовни руски войници.

През март Олга Шорина, сътрудничка на Немцов, показа пред журналисти записка, която той ѝ предал малко преди да бъде убит. В нея се казва: "При мен дойдоха десантчици от Иваново. 17 убити. Не получават парите си. Но въпреки това се боят да говорят".

В доклада се казва, че войниците са били принуждавани да напуснат официално армията и да заминат да се бият в Източна Украйна, като се направят на доброволци.

Иля Яшин, който представи доклада пред журналисти, каза, че руските войски са прекосили масирано украинската граница за първи през август 2014 г., когато украинската армия е минала в настъпление, но била спряна от руските войски в Иловайск и на южния фронт на Донецк. През януари и февруари тази година са били изпратени нови войски, за да бъде принуден украинският президент Петро Порошенко да седне на масата за преговори в Минск и след ожесточени сражения за стратегическия град Дебалцево.

Според данните в доклада, започнат от Немцов през 2015 г., след като роднини на убитите руски войници го помолили за помощ, най-малко 150 руски войници са били убити през август 2014 г. в боеве край Иловайск. Близките на убитите получили по 3 милиона рубли компенсация при условие да не говорят публично.

Още близо 70 руски войници били убити в първите два месеца на тази година край Дебалцево. Техните роднини обаче не били обезщетени.

По оценка на съавтора на доклада Сергей Алексашенко, директор по макроикономически изследвания във висшето икономическо училище, за десет месеца руският бюджет е изразходвал около 53 млрд. рубли за войната в Украйна и още 80 млрд. рубли за изхарчили руските региони от юли 2014 г. досега, за издръжка на бежанците от Източна Украйна.

Загубите на руснаците от присъединяването на Крим през март 2014 г. Алексашенко оценява на общо 2 трилиона рубли от заплати и 750 млрд. рубли – от спестявания. В основата на последните изчисления той залага ръста на цените с 5.5% поради наложените взаимни санкции.

Според доклада руснаците, които се бият срещу войските на Киев в Източна Украйна, получават до 90 000 рубли (1774 долара) на месец.

"Всички решаващи военни успехи на сепаратистите са осъществени от части на руската армия", каза Яшин, като призна, че всички данни в доклада са събрани от Русия, без да е
направено разследване на място в Украйна.

"Нито Путин, нито генералите имат куража да признаят военната агресия срещу Украйна. Позорни лъжи и лицемерие се представят като голяма политическа мъдрост", добави той.

Иля Яшин каза, че той и екипът му са се свързали с всички, с които преди това се е свързал Немцов. "Ние поговорихме с тях и действително получихме от тях конкретна, много важна информация, но те категорично отказаха да говорят публично", съобщи той.

Кремъл отказа да коментира доклада на Немцов. "Още не съм се запознал с въпроса и не мога да кажа нищо", заяви говорителят на руското президентство Дмитрий Песков,
цитиран от руските агенции, предаде БТА.

Съдейки по социологическите проучвания, мнозинството руснаци подкрепят курса на Путин спрямо Украйна, но Яшин е уверен, че докладът ще произведе фурор.

Западните медии коментират, че публикуването на доклада за действията на руските военни в Украйна е храбра постъпка, доколкото всяко предизвикателство към новия руски авторитаризъм може да се коства живота на авторите.

Предстои да се види дали докладът, който е написан на руски език, ще привлече вниманието на руснаците, които все повече игнорират западната преса.

Самата мисъл, че руснаци воюват с украинците и ги убиват, противоречи на тезата за националното родство, на която се основава украинската стратегия на Путин, отбелязва в. "Таймс". Независимо от многобройните доказателства – свидетелски разкази, спътникови снимки и показания на бивши военнослужещи, президентът Владимир Путин продължава да отрича участието на руски войски в бойни действия в Украйна. В същото време той хвали руските "доброволци", които са отишли там да се сражават с онези, които Путин нарича "неонацистки" сили.

В деня на обявяването му докладът на Немцов е разпространен в 2000 екземпляра, но либералната партия "РПР-Парнас", в чието ръководство е Иля Яшин, започва да набира средства за масовото издаване на документа.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят