Докладът на Тенчо и докладът на Симо

Разсекретени от съда СРС-та по делото за "абсолютния престъпник" Николай Цонев разкриха, че бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов е пратил доклад до Бойко Борисов за "наглото крадене" на "стотици милиони" от проекта за АЕЦ "Белене". По този повод Борисов заяви, че не разбира защо при "видни" нарушения прокуратурата още не е образувала дела.

Оказа се, че прокуратурата все пак е образувала дело на 22 март 2010 г. по твърденията на Тенчо.

От разсекретените от Wikileaks грами на посолството на САЩ в София стана ясно, че екип от посолството, съветници по сигурността, политическата част и самият посланик Байърли, твърди, че сегашният премиер на България Бойко Борисов е участвал в мащабен трафик на метаамфетамини, източване на горива и пране на пари. Освен твърденията има и позоваване на данни от тайната служба SIMO. Всичко това е систематизирано в доклад изпратен до Държавния департамент на САЩ.

Оказа се, че прокуратурата няма да образува дело, защото, по думите на главния прокурор Борис Велчев, това били "слухове" и "твърдения", а данни няма.

SIMO очевидно е достатъчно авторитетна служба, за да участва в правоохранителния комитет на американския посланик в Буенос Айрес заедно с DEA, FBI и представител на финансовото разузнаване.

Но може ли да се сравнява някакъв американски глобален Симо с нашенския местен авторитет Тенчо, сгащен да участва в тесен правонарушителен комитет за уреждане на подкуп до съда и прокуратурата?

Поне за пред главния ни прокурор и за пред премиера е ясно кой е по-авторитетен и на кого повече тежи думата.

Иначе в една от грамите за Велчев пише, как той се оплаква, че МВР не му дава данни, папките са празни и той се надявал FBI и европейските партньори да му дадат данни, на базата на които да повдигне обвинения на българските престъпни босове. Излиза, че за Велчев американските служби все пак имат някакъв авторитет.

Но най-вероятно Борис Велчев или не си спомня за този момент от разговорите си с бившия посланик Макълдауни, или пък тя грешно го е разбрала.

*Коментарът е публикуван на сайта bivol.bg 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?