Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Докладът за източването на КТБ не стигал по-далеч от Цветан Василев

Заданието е било грешно, за да не се преследват парите, убеден е Кадиев

13 коментара
Докладът за източването на КТБ не стигал по-далеч от Цветан Василев

От доклада на разследващата компания "АликсПартнърс" за източването на КТБ едва ли ще произтече нещо. "Не знам какво се очаква повече от този доклад освен извода, че банката беше декапитализирана с лоши практики от нейните собственици и ръководството“, коментира финансовият министър Владислав Горанов в сряда по повод подозренията на депутати, че Министерството на финансите (МФ) умишлено е подало погрешно задание към "АликсПартнърс", за да се покрие истината.

Международната компания беше наета от синдиците на фалиралата банка през юни 2015 г., за да проведе разследване и да проследи незаконно изтеклите пари, най-вече в чужбина.

Докладът бе готов в края на септември м.г., но Горанов отказа да го предостави на депутатите, тъй като по договор бил секретен. Премиерът Бойко Борисов обаче нареди миналата седмица документът да бъде разсекретен, мотивирайки с това, че "и за КТБ се опитаха да ни набутват в някаква схема", затова смятал "да затвори темата.

Така във вторник депутатите получиха едно копие от доклада на английски език, което е в секретното деловодство на парламента, но запозналите се с него нямат право да оповестяват нищо, защото съдържанието е конфиденциално.

Народни представители, които успяха да го прегледат, коментираха с разочарование, че в него не се посочват имена. Според Румен Гечев от БСП компанията е анализирала къде и как са отишли парите от КТБ, но работа на прокуратурата е да посочи виновните. Независимият депутат Георги Кадиев обаче сподели първоначалната оценка на Мартин Димитров от Реформаторския блок, че е нужно ново мащабно международно разследване.

Към момента не е ясно дали и какво са предприели синдиците вследствие на доклада.

Докладът на "АликсПартнърс" е бил пратен в прокуратурата, но най-вероятно няма да бъде използван за изпращане на съдебни поръчки за разкриване на банковата тайна на конкретни сметки, научи Mediapool от запознати с разследването.

От всичко това следва, че декларираните клетви на премиера Борисов всичко да излезе на светло, както обяви още преди сключването на договора с "Аликс", увисват във въздуха.

Финансовият министър: Очакванията към доклада са силно преекспонирани

Владислав Горанов увери в сряда, че не е чел доклада, тъй като в него имало банкова тайна: "Мина през нас, но не съм си позволил да го чета, защото има един нюанс, който не знам дали се осъзнава – докладът съдържа банкова тайна и ние се движим по ръба на закона – да се разкрива пред народните представители банкова тайна, без да има изрична законодателна инициатива или решение на съда.“

Той смята, че обществените очаквания към доклада са силно преекспонирани, а от него ще станат ясни същите неща, които са били отчетени в доклада на анкетната комисия към Народното събрание. Заключенията на ръководената от ГЕРБ комисия бяха, че никой извън мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев не е виновен за престъпното ограбване на активи.

В английския хумор има една закачка, че за да ограбиш банка, трябва да я закупиш, коментира Владислав Горанов и добави: "Когато говорим за проблеми в една банка, първо трябва да се обърнем към това кой може да ги създаде."

"Проблемите в една банка биха могли да бъдат създадени най-вече от оперативното ръководство. Ако има разрешавани кредити без обезпечаване, това не може да го направи никой друг, освен ръководството на банката. Ако има лоша политика на управление извън стандартните добри банкови практики, това не може да бъде толерирано от никой, освен от мажоритарните акционери на банката”, убеден в Горанов.

Според него изводът от доклада е, че банката е била декапитализирана с лоши практики от нейните собственици и ръководството, което те са назначили.

Доста хора с необезпечени кредити са предприели доста сделки

"Имаме атакувани хиляди сделки, в това число и прихващания. Още през февруари беше променен Законът за банковата несъстоятелност и се даде правна възможност за атака на тези сделки по съдебен ред. Всички тези сделки са атакувани в българския съд. В момента съдбата на масата на несъстоятелността до голяма степен е в ръцете на българския съд. За съжаление доста време се загуби и веднага след неплатежоспособността на банката до нейната несъстоятелност, тъй като през това време доста хора, които са знаели, че имат необезпечени кредити и могат да бъдат преследвани, са предприели доста сделки, които преди несъстоятелността на банката са били законни, с което допълнително е затруднена работата на синдиците”, обясни Горанов.

"Една банка не може да бъде ограбена, освен ако някой не разбие трезора - нещо, за което има обвинение към някои от акционерите или ако не се раздадат необезпечени кредити, така че впоследствие тяхното обезпечаване да стане невъзможно”, смята финансовият министър.

Според него с промени в Закона за банковата несъстоятелност може да се разкрие всичката информация, която е налична в КТБ и това да доведе до информация кой е участвал в разграбването ѝ.

"Ако политиците смятат, че има нужда от още такива промени, предполагам, че интересът ще надделее и такива могат да бъдат направени. Ако се възложи допълнителна задача към синдиците с това каква допълнителна информация от наличната за случилото се в КТБ през последните години трябва да бъде разкрита пред обществото, това е реална опция”, обясни Горанов допълни, че няма никаква пречка това да бъде направено.

На него, обаче му се струвало до голяма степен, че в този случай се говори по-скоро за силни популистки опити да се отклони това, което по същество е престъпление в една или друга посока.

Той каза още, че парите от КТБ, раздавани без обезпечение и харчени през свързани фирми отдавна са извън атримониума на банката.

"Такъв тип разследващи компании като „Аликс партнърс” нямат нито дознателски, нито функция на следствие. Българското следствие и българската прокуратура доколкото ми е известно са доста напреднали по тези въпроси. Даже има повдигнати конкретни обвинения.
За съжаление, част от хората, които трябва да дадат конкретните отговори какво се е случвало, докато банката е работила, предпочитат да дават интервюта, вместо да се изправят пред правосъдието, заключи Горанов.

Описано е къде са отишли парите, работа на прокуратурата е да посочи виновните

"Докладът е професионално направен и съм сигурен, че ще бъде полезен за държавните институции. А те трябва да го четат внимателно. В доклада не пише имена - това не е следствие или прокуратура. Това е одиторски доклад, който е анализирал счетоводни баланси на фирмите, анализирал е как са вземани кредитите и къде са отишли парите, но не е тяхна работа да сочат с пръст кой е виновен. Това е работа на българската прокуратура", коментира в сряда пред репортери в парламента депутатът от БСП Румен Гечев.

"Кой е взел парите е ясно още от преди две години, но до момента не сме доволни от това, което прави съдебната система, защото никой не е наказан. Имат имена, а във всеки кредитен договор има информация кой дава кредита, който го получава, така че от там нататък къде са се движили парите са подробности. Те също носят отговорност, но с трите си имена са на бюрото на прокурора кой е получил парите без обезпечение, кой е дал парите без обезпечение и ако обичат да започнат съдебните процеси", поясни Гечев.

Не е ясно дали има достатъчно данни за наказателни производства

"Дори се притеснявам дали този доклад съдържа достатъчно материали за прокуратурата, защото той има две цели - гражданско производство за връщане на парите и наказателни производства за наказване на виновните. Впечатленията косвени, които получих, е, че за втората цел не върши работа", каза лидерът на ДСБ Радан Кънев.

"Приличам ли ви на човек, който е прочел 500 страници", запита той журналистите и призна, че няма да се реди на опашка в деловодството, за да прочете доклада за КТБ. Това е сериозна работа, която не може да свърши в пленарен ден, каза Радан Кънев и уточни, че Гроздан Караджов е първият от парламентарната група на Реформаторския блок, който се запознава с документа.

Заданието е било грешно, за да не се преследват парите и разкрият виновните

Един от малкото депутати, които се запознаха с доклада, беше независимият Георги Кадиев, който каза, че не е успял да го прочете в детайли, но това, което е видял, не дава отговор на въпроса кои политици са замесени в източването на Корпоративна търговска банка.

"Вътре са описани всички кредити, които са раздавани от КТБ и препоръки как да бъдат възстановени част от сумите....Истинската, ценна част на този доклад е именно в препоръките, но бих казал, че голяма част от тях можехме и ние да си ги напишем", коментира той в сряда пред БНР.

Според него заданието, което е дадено на "Аликс партнърс“, е грешно и е важно да се види какъв е договорът. Депутатът смята, че им е дадена умишлено задача да не преследват парите докрай и да не могат да се разкрият истинските виновници.

Смисълът на този доклад е загубен, каза Георги Кадиев и допълни, че Министерството на финансите трябва да понесе отговорност за това.

Докладът отдавна е прочетен от определени хора, със сигурност в МФ, отдавна е видяно, че в него няма нищо застрашаващо една или друга политическа сила. Тогава защо да не го разсекретим, коментира Кадиев.

Според него е необходимо ново международно разследване за източването на КТБ: "Това не дава отговор за ролята на нито един политик, това не дава отговор за нито едно друго лице, било от някаква държавна институция , съдия, прокурор, ДАНС. Това не показва кои са офшорните фирми, които стоят зад кредитополучателите и не показва собствениците на тези офшорни фирми. "Аликс партнърс“ в други държави са стигали дотам, докъдето една държавна институция не може да стигне и затова ги наемаме."

"Това беше смисълът, те да разкрият до последната подробност кои са истинските получатели на парите", каза още Георги Кадиев.

Към 23-ти септември 2015 г., когато "Аликс партнърс" е предала доклада си, е можело да се съберат около 20 % от парите на КТБ. До момента, обаче е изгубено много време и вероятно възстановените вземания ще бъдат в пъти по-малко, прогнозира Кадиев.

"Не знам какво още очаквате да се разкрие по КТБ. Разкрито е всичко"

ДПС продължава да настоява за оповестяване на доклада на "АликсПартнърс", заяви депутатът от движението Йордан Цонев, според когото това може да стане до 2 седмици.

ДПС е флагман на призивите за пълно разкриване на аферата "КТБ", за да се докаже, че депутатът от движението Делян Пеевски няма нищо с източването на активите ѝ, както твърди Цветан Василев. Двамата бяха бизнес партньори в периода на възхода на КТБ, чийто срив настъпи след раздора помежду им. Преди два дни Цветан Василев показа списък с активи, към които Пеевски е предявил претенции преди рухването на КТБ през юни 2014 г.

"Не знам какво още очаквате да се разкрие по КТБ. Разкрито е всичко, в това число и бездействието на държавните органи, кои са точно и така нататък", коментира Йордан Цонев, чието мнение по-късно сподели и финансовият министър.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

13 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Калина Георгиева
  #13

  Щом е тъй, да действа прокоратурата!

 2. The Big Bad Wolf
  #12

  Явно Василев има силата да командва, дори и да не се намира в собствената си държава, дори и да се прави на болен, хах

 3. Bлaдo
  #11

  e как да стигне "по-далече", след като е поръчан от ... "дПс и съдружницы"

 4. Коментарът е изтрит в 15:55 на 25 февруари 2016 от автора.
  #10
 5. Oanis
  #9

  Докладът е стигнал до там до където умишлено е поръчан, от комплотаджиите на банката. Дайте договора и заданието и ще видим. Каквото е заданието, такъв е и докладът. Няма действителна детективска работа по събиране на пари и търсене на виновни. Вместо това имаме поръчана безмислена консултация поръчана от властващата мафия, обираща банката. Да са живи и здрави Борисов, Пеевски, Доган, Цацаров и цялата компания. Мислили някой, че егото на Борисов ще му позволи да бъде по-беден от най-богатият българин ?

 6. Entdecken
  #8

  Поразяващата уста (Гечев) и правещият си реклама Кадиев все пропускат да отбележат, че най-виновен е банковия надзор през периода 2009 - 2013, когато шеф там е бил техен съпартиецът им от БКП-то - Румен Симеонов. Рапонът-Борисов също все още мълчи за това какво му е обещал Искров за да му даде втори мандат, след като първоначално беше толкова против него. А видахме как след това при правителството на Борисов КТБ е налята с държавни пари при ниски лихви.

 7. StefanK
  #7

  След като резултатите от разследването са плачевни - няма виновни и осъдени за източването на КТБ,поради което ги няма нашите изчезнали пари,какво още можем да очакваме от този политически елит,който ни баламосва,че нищо не може да се направи и трябва да се примирим с този чудовищен грабеж?Днес нищо не можем да направим,защото нямаме инструмент,средство, своя обща организация,за да можем по един цивилизован начин, само с един общонационален протест пред Народното събрание, да отзовем и сменим виновните,не

 8. ARROGANT
  #6

  Разследвано ли е как "Т О Й" в началото на месец юни 2014 година с непремерените си изявления пред медиите как "една или две банки ще фалират", как "държавата е фалирала" и други от тоя сорт, изкара вложителите и ги нареди на опашки пред офисите на банката да си теглят депозитите? Коя банка би издържала на такъв брутален натиск? Е, "Т О Й" успя. Банката фалира, правителството падна, "Т О Й" отново е на власт. Разграбването започна. Всичко останало е следствие.

 9. Калико Джо
  #5

  То беше ясно, че след като Цонев и Пеевски толкава напират да се побликува този доклад, в него няма да има нищо интересно. А който чака от прокуратурата да направи нещо, явно току що е излязъл от пещерата...

 10. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #4

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.